Kur'an ve İnsanın Anlam Arayışı
"Oku-Düşün-Anla-Yaşa: Güncel değerleri yaşayarak öğrenip-üreterek hayata katıyorum!" Prof. Dr. Ahmet Nedim SERİNSU
    • İyilik yap,
      elinden geldiğince iyilik yap...
    • Mehmet SERİNSU (Şumnu 1925-Ankara 8.Eylül.2016 Perşembe)
    • Okuyacaksınız, okutacaksınız!
      Kürsüde, minberde, mektepte ve üniversitede.
      İlmin en büyük ibâdet olduğunu halka öğreteceksiniz.
    • Nurettin TOPÇU (1909-1975)
    • Küçük şey yoktur!
    • Kemal URAL (v. 30.Nisan.2016)
    • Her zaman en güzel eylemi (salih ameli) çıkarabilmek için çok çalışmak,
      ben’i bulup biz’i de keşfedip hep beraber yürüyebilmek
      ve hizmet edebilmek,
      istikbalin ikbal ışığı olmak
      ve memleketi ışığa boğacak gayreti yaşamak
      gerçek Ankara İlâhiyatlı olmak bu demek.
    • İnsanı insan kılan,
      onun bağlı bulunduğu değerler sistemidir.
    • Prof. Dr. Necati ÖNER (v. 2 Ocak 2019)
    • Yaşamak,
      hizmet etmek ve af dilemek için bir mühlettir.
    • Elbistanlı Dr. Rahmi ERAY (1918-1958)

5. Ödev: İzah    25.10.2014


Esbab-ı Nüzul I 5. Ödev: Dersten kazanımlarınızı yazınız.
Beş ödeve yorum yazınız.

Hedef tarih: 22 Aralık 2014




0 Yorum - Yorum Yaz

KAZANIMLAR    18.11.2014

 

 Zekeriya EFE    Öğrenci No: 14922723
    Doktora
Kur'ân ilimlerini yakından tanımak, bu ilimlerin tarihi süreçlerine vakıf olmak. İslami edebiyat hakkında zaman zaman bilgi edinmek. Daha da önemlisi Kur'ân ilimlerini kullanabilme yeteneğini kazanma şansını yakalamak. İlimler arası ilişkileri değinmek ders konusunda yararlı olmuştur.
Bütün bunların yanında nüzul sebebini şema ve görsellerle anlatılması Kur'ân'ın anlaşılması yönündeki katkısı çok faydalı bir ders olarak görmüş bulunuyorum.
Kur'ân'ı anlama konusunda bilgi bütünlüğünün önemi kavranıldı. Bu arada ikram edilen sütün hafıza yönünden ve ikram vesilesiyle mesaj verme yönünden çok etkili olduğunu da unutmamak gerekir.
Bunlara ek olarak kitaptan bölümler okuyup ilmi değerlendirmelerde bulunmak ayrıca ilmi katkısının bulunduğunu söylemek gerekir. Fakat herkesin söylemekte çekindiği bir hususu samimiyetinizi dikkate alarak dile getirmekte yarar görüyorum: o da şudur; diğer derslerin ödevleri de dikkate alındığında 1. Veya 2. Ödevden birinin fazla olduğunu düşünüyorum. Biri yeterli olsa gerek.
Tefsirlerin çözülmesi ve anlaşılması zor olarak bilinen örnek metinlerle de tanıştırılmamızın anlamak açısından yararlı olacağını düşünüyorum.
 Saygılarımla...  
 




0 Yorum - Yorum Yaz

Dersten kazanımlar    23.11.2014

Habib Baygın

14952703 (B.Doktor)

Dersten kazanımlarımız

 

 

1. Bilginin bütünlüğü ile Kur’ân-ı Kerim’in anlaşılmasında esbâb-ı nüzulün rolü açısından Kur’an’ın bütünlüğünün dikkate alınması, yani Kur’an’daki kelimelerin, Kur’ânî cümlelerin, âyetler ve sûrelerin manâ çerçeveleri, kazandıkları yeni manaların kavranması, hep Kur’an’ın bütünü içinde mümkün olduğunu anladım.

2. Usul ilimlerinin bir bütün olarak düşünülmesi ve bu ilimlerin birbirinden ayrılmaz birer unsur olması, Ayrıca bu ilimlerin öğrenilmesinin Kur’an’ Kerîm’i anlamada ne kadar önemli olduğunu öğrendim.

3.Ayetlerin sebeb-i nüzulününü araştırırken başvurabileceğim web sayfalarını öğrendim.

4. Kur’an ve Bağlam adlı kitaptan, Tefsir kitaplarındaki esbâb-ı nüzûl rivâyetleri, had’îs tenkitçilerinin rivâyetlerin tenkidinde kullandıkları senet ve metin tenkidi kurallarının sıkı eleğinden geçirilmesi ve böylece, tefsir kitaplarında kalmaya hakkı olmayan pek çok rivâyetin temizlenmiş olacağı ve Kur’ân’ı Kerîm’deki bir âyeti anlamak için tefsir kitaplarına bakan kimselerin, onlarla karşılaşıp hiçbir esası olmayan haberlerle meşgul olmaktan kurtulacağını öğrendim. Ayrıca Kur’ân’ı Kerîm’in anlaşılmasında esbab-ı nüzûle olan ihtiyaç belirlendikten sonra en önemli merhalenin rivâyetlerin hadîs usûlü açısından tenkide tabi tutulacağını, Böylece bu alandaki birçok problemin hadîs usûlü kriterlerinin esbâb-ı nüzûl rivâyetlerine uygulanması ile aşılabileceğini, en önemlisi esbâb-ı nüzûl,Kur’ân-ı Kerîm’in soyut bir düşünce veya düşünce biçimi olarak kalmadığının,aksine,yaşanmış,yaşanabilir ve yaşanacak,bir hakikat,bir hidayet rehberi olduğunu bilmiş oldum.

5. Kısaca esbâb-ı nüzul hakkında gelen rivâyetleri değerlendirme hususunda önemli bakış açılarını elde etmiş olduk.

 




0 Yorum - Yorum Yaz

ÖDEV KAZANIMLARI    02.12.2014

DERSTEN KAZANIMLARINIZI YAZINIZ 02.12.2014

Adı ve Soyadı: ALİ AKKUŞ

Öğrenci No: 14922706 ( DOKTORA)

Dönem: 2014/2015 GÜZ DÖNEMİ

Konu: ESBAB-I NÜZUL I-5.ÖDEV

BEŞ ÖDEVİN SAĞLADIĞI KAZANIMLAR;

Güz döneminde verilmiş olan beş ödev, aslında bir biri ile bağlantılı tek bir ödevmiş gibi değerlendirilebilir. Çünkü bu ödevler, bir birlerini tamamlamakta ve kişinin tedrici bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. Ödevleri yaparken, kendi ilgi alanlarımızı keşfedebilir ve ileriki yıllarda yapacağımız çalışmalara zemin hazırlayabiliriz. Bu anlamda ödevler benim için, öncelikle zihni bir yolculuğun durak noktaları olmuştur.

Bilginin bütünlüğü, bütün bilgi alanlarını kapsayacak kadar genişletilebilmesi ile birlikte, özellikle İslami alandaki bilginin, hem kendi içinde ve hem de diğer alanlardaki bilgiler ile olan bağlantınsın ortaya çıkarılmasında, daha doğrusu farkına varılarak daha net bir şekilde ifade edilmesinde önemli katkılar sağlamış ve bu konuda motive etmiştir.

Bilginin bütün olarak algılanması ve bu yöndeki bakış açısının oluşturulmasından sonra, daha özelde, İslami bilgi ve birikimin de aynı şekilde bir bütün içinde işlediğinin farkına varılması ve arka plandaki bu bağlantıların ortaya çıkarılarak incelemesi, uzmanlaşmalar sonucu ayrıntıda boğulan zihnin yeniden toparlanmasını sağlamaktadır. Bu bağlamda, tefsir, hadis ve fıkhın aynı bakış açısı ile irdelenmesi, bütünlüğün sadece teoride değil, aynı zamanda pratikte de İslam tarihi boyunca var olduğunu ortaya koymaktadır.  Bunun doğruluğunun tarihsel olarak test edilip doğrulanması, bütün branşların bir birine olan ihtiyacını ve birlikte çalışmanın önemini de ortaya çıkarmaktadır.

İslam tarihinin başlangıcından günümüze kadar, bütüncül bir tarzda incelenmesi, aslında her hangi bir bilim dalında, o bilime giriş yapılmadan önce, bilimin kendi tarihinin ve geçirmiş olduğu tarihsel gelişim ve aşamaların incelenmesinin vazgeçilmezliğine işaret etmektedir. İslam tarihi bu anlamda, başlangıç aşamasında, tarihin belli bir diliminde, Arap toplumuna hitap ederek başlamıştır. Bu canlı tarihin anlaşılması, aslında, nüzul dönemindeki orijinal tarihin ortaya çıkarılması, öncelikle nüzul sebeplerinin incelenmesine bağlıdır. Sebeb-i nüzul, olayların doğru bir şekilde ortay konmasını sağladığı gibi, bu orijinal tarihin arkasında yatan temel ve genel yapının anlaşılmasını da sağlamaktadır. İslam tarihinin daha sonraki gelişim süreçleri, bu orijinal tarihin bir yorumu niteliğini taşımış ve İslam’ın her dönemde yaşanabilir olduğunun da kanıtlarını vermiştir.

Bahsetmiş olduğumuz bu uzun tarihin incelemesi, ebetteki bilimsel kaynak ve makalelerin elde edilmesi ile mümkün olacaktır. Bu anlamda, kitap ve makale taranması araştırma yöntemleri açısından önemli olmaktadır. Ayrıca, bilgilerin internet üzerinde paylaşılması, hem bir bilgi birikimi sağladığı gibi, hem de bilgiye ulaşımı kolaylaştırmaktadır. Eskiden, şifahi olarak başlayıp, daha sonraki tedvin döneminde yazılı hale geçerek aktarılan İslami bilgi birikiminin, günümüzde bilgisayarlar aracılığı ile internet üzerinden sağlanması, dijital yönteme geçişin habercisi olmaktadır. Bu gayretler, bilginin saklanması ve aktarılması çalışmalarına büyük katkılar sağlayacaktır.

 

 




0 Yorum - Yorum Yaz


Murat Kayalık

14922718

2014/2015 Doktora

‘Dersten kazanımlarımız’

 

 

-          ‘Bilginin Bütünlüğü’ ödevinde, tarih içerisinde ilimlerin aslında ayrı ayrı kabul edilmeyip bir bütün olarak kabul edildiği, âlimin vukufiyet alanının ne derecede geniş olması gerektiği hakkında önemli bir fikir vermiştir.

-          ‘Mukayeseli Tefsir, Hadis ve Fıkıh Kıraati’ ödevinde, bu ilimlerin oluşma sürecinin genellikle aynı zamana tekabül ettiği, zikredilen ilimlerin ayrı ayrı gelişmekten ziyade paralel geliştikleri, ve bu ilimlerin genel manada aynı âlimler tarafından ortaya koyulduğu, tedvin ve tasnif edildiği ortaya çıkmıştır. (Sahâbe dönemi âlimlerde mesela 15 civarında âlim ön plana çıkmaktadır. Bu âlimlerin genellikle hadis ve tefsirde ve bir kısmı da fıkıhta hüccet oldukları okumalarımızda bariz bir şekilde görülmektedir. İbn Abbâs (ra.) örneği: hadiste muksirûn’dan sayılır, tefsir’de rivayetlerin çoğu ona dayanır/dayandırılır, fıkıh’ta ise hüccet kabul edilir.)

-          ‘On Veb Sayfası’ ödevinde, Avrupa’da öne çıkan kütüphaneler, kitap tarama sistemleri tespit edilmiştir. Aynı zamananda Avrupa’da bulunan bazı akademisyenlerin geliştirdiği veb sayfaları, faydalı olur ümidiyle sunulmuştur.    

-          ‘Esbâb-ı Nüzûl Hakkında Üç Kitap ve Üç Makale’ ödevinde, bu alana dair yazılmış bazı arapça ve ingilizce eserler tespit edilmiştir.




0 Yorum - Yorum Yaz

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ    13.12.2014

1- Bilgi bütünlüğünün Kur’an’ın anlaşılmasında ilk adım olduğunu ve bunun ne kadar önemeli olduğunu kavradık.

2-Hadis,tefsir ve fıkıh tarihleri hulasası ödevi ile bu ilim dallarının her ne kadar ayrı ayrı isimler altında ele alınsa da, kaynak olarak bir olduğunu, birbiriyle içiçe olduklarını gördük. Kur’an’ı anlamada birlikte ele alınması gerektiğini öğrendik.

3-Faydalı internet siteleri hakkında bilgi sahibi olduk.araştırma yaparken başvura bileceğimiz siteleri öğrendik.

4- Kur’an Ve Bağlam özetinden:  Kur’an’ın anlaşılmasında Esbab-ı Nüzul ’ün rolünün ehemmiyetini kavradık. Esbab-ı Nüzule yeni bir yaklaşımla bakmamızda Sa’lebe Kıssa ’sının önemini kavradık. Özellikle Kur’an’ın anlaşılmasının sağlıklı olabilmesi için, indiği döneme başvurmamızın önemini, sahabilerin söylem ve eylemlerinin açıklayıcılığını müşahede ettik.

5-Takdim edilen eser ve makaleler sayesinde esbab-ı nüzul ile ilgili başvurabileceğimiz kaynaklar hakkında bilgi sahibi olduk.

 

 




0 Yorum - Yorum Yaz

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ    13.12.2014

 

KERİM ENDEZ

BİRLEŞİK DOKTORA

ÖĞRENCİ NO:14952705 

 

1- Bilgi bütünlüğünün Kur’an’ın anlaşılmasında ilk adım olduğunu ve bunun ne kadar önemeli olduğunu kavradık.

2-Hadis,tefsir ve fıkıh tarihleri hulasası ödevi ile bu ilim dallarının her ne kadar ayrı ayrı isimler altında ele alınsa da, kaynak olarak bir olduğunu, birbiriyle içiçe olduklarını gördük. Kur’an’ı anlamada birlikte ele alınması gerektiğini öğrendik.

3-Faydalı internet siteleri hakkında bilgi sahibi olduk.araştırma yaparken başvura bileceğimiz siteleri öğrendik.

4- Kur’an Ve Bağlam özetinden:  Kur’an’ın anlaşılmasında Esbab-ı Nüzul ’ün rolünün ehemmiyetini kavradık. Esbab-ı Nüzule yeni bir yaklaşımla bakmamızda Sa’lebe Kıssa ’sının önemini kavradık. Özellikle Kur’an’ın anlaşılmasının sağlıklı olabilmesi için, indiği döneme başvurmamızın önemini, sahabilerin söylem ve eylemlerinin açıklayıcılığını müşahede ettik.

5-Takdim edilen eser ve makaleler sayesinde esbab-ı nüzul ile ilgili başvurabileceğimiz kaynaklar hakkında bilgi sahibi olduk.

 

 




0 Yorum - Yorum Yaz

ahmed obaid- 13922714    15.12.2014

AHMED MUKHLIF OBAID

DOKTORA NO: 13922724

2014-2015 

DErsten kazanımlarımız

 

يمكن تلخيص ما استفدته من الواجبات  الاربعة التي  اعطيت لي في هذا الفصل الدراسي بالنقاط التالية

 الالمام بالعلوم الشرعية  من حيث النشاة والتطور لعلوم  .

  الالمام با لعلوم الشرعية  من حيث الاصول التي بنيت عليه .

          الوقوف على الجهد الذي بذل من  اجل تقعيد هذه العلوم من سلفنا الصالح  .  
     ا . الوقوف على اهم المصادر والمراجع المؤلفة في العلوم الشرعية

 ا . الوقوف على اهم المواقع الالكترونية  المخصصة  بنشر تلك المصادر بالاضافة الى الابحاث والمقالات 
  اثراء معرفتي بكثير من المعلومات الجديدة القيمة  .

وختاما جزا الله خيرا كل من استفدت  منه من الاساتذة والزملاء  حفظهم الله واسال الله العظيم ان يفعنا بما علمنا ويجعلنا من الذين يستمعون القول فيتبعون احسنه واخر دعوانا ان الحمد لله رب العالمين .




0 Yorum - Yorum Yaz

dersten kazanımlarımız    16.12.2014

Ali KAŞIKIRIK    13922707

Doktora

2014-2015 Güz Dönemi

Dersten Kazanımlarınızı Yazınız

Kur’an ve Bağlam kitabı içinde incelenen konular; bilginin bütünlüğü, genel anlamda esbab-ı nuzül, esbab-ı nuzüle ait rivayetlerin çeşitleri, esbab-ı nuzül bağlamında salebe kıssası, tarihilik ve tarihselcilik, idi. Tüm ana ve alt başlıkları Kur’an’ın anlaşılmasına yönelik olan bu derste, tefsir eserlerinde geçen esbab-ı nuzüle dair rivayetlerin yeniden usulü hadis kriterlerince ele alınarak tefsircilerin ve hadisçilerin kendi alanlarıyla ilgili bilgi birikimlerinden de yaralanarak ortak bir çalışma neticesinde yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Böylece tefsir kitapları içinde geçen ve bazen çokça eleştirilen bir takım rivayetler ayıklanırken diğer bir kısım sahih rivayetlerden de gereğince istifade edilebilmesi mümkün olacaktır.

Kur’an beşere ait bir söz değildir. Onun hitap şekli ve meselelere yaklaşımı farklıdır. O öncelikle tarih içinde değişik bağlamlar neticesinde Hz. Peygambere vahyolunan bir sözdür. Esbab-ı nuzül onun hadiselerinin bel kemiğidir. Bu sözlerin gerisinde yatan bağlam; ne, nerede, nasıl, ne zaman, kim? Sorularının cevabı esbab-ı nuzül ile hayat bulur ve daha iyi anlaşılır. Bu derste bu bağlamın ne kadar önemli olduğunu anlamış olduk. Değer kavramının başlıca önemi, hayatın bu kavram çerçevesinde anlaşılması da bu dersteki kazanımlarımızdan biridir.

Vahiy döneminden sonra geçen bunca zamana rağmen Bu Kitabın hala anlaşılmak durumunda olması onun evrensel bir mucize olduğunun en büyük delilidir. Çünkü beşer hala içtimai hayat için O’nun prensiplerinden daha iyisini getirebilmiş değildir.

 

 




0 Yorum - Yorum Yaz

Dersten Kazanımlarımız    19.12.2014


   AD VE SOYADI: TURHAN YOLDAŞ
   ÖĞRENCİ NO:    14922720
   DÖNEM:             2014-2015 GÜZ DÖNEMİ
   PROĞRAM:          DOKTORA
 
         DERSTEN KAZANIMLARIMIZ
   
   1. Dersimizden bilginin bütün olduğunu, Müslüman bir kişi bütüncül bir bilgiye olmasını gerektiğini öğrendim. Kalp ve vicdanı aydınlatan dini ilimler söz konusu olduğunda bu manada, bütüncül bakış açısı önem arz etmektedir. Dini ilimler birbirinden bağımsız değiller. ilk dönemde bu ilimler içiçe ortaya çıktılar ve içiçiçe yazıldılar, sonraki dönemlerde birer mustakil disiplin haline geldiler. İlk dönemde bir alim bütün dini bilimleri bilirdi. Kur'an'ın anlaşılması için feri ilimler olan saarf, nahiv, belağat, beyan ve özellikle esbab'ı-Nüzülun rolu çok büyük olduğunu ve bu konuda yararlandım.
   2. bir konuyu araştırmak için hangi web sitelerine baş vuracağımızı konusunda  bu ödevden yararlandığımı belirtmek isterim.
   3. İslami ilimlerin birbiriyle pareler olarak geliştiğini, bunların birbirinden tam olarak bağımsız olmadıklarını ve bir islam alimin bütün dini ilimlerden haberdar olmasını gerektiğini belirtmekte fayda vardır.
   4. Kur'an ve bağlam hususunda, Kur'an'ın anlaşılmasında esbabî-Nüzulun ehemiyetinin çok büyük olduğunu anladım. Özelikle Kur'an'ı Kerim'in indiği dönemden haberdar olmak, o dönemide meydana gelen olayları, sorulan sorular ve bunlara karşı bir cevap mahiyetinde inen ayetleri bimek Kur'an'ın anlaşılması için çok önemlidir. Hz. Peygamber'in ayetlerle ilgili beyanları ve sahabelerin müşahedelri de Kur'an'ı alamak açısından çok önemli olduğunu vurgulamak gerekir. Ve bu konuda yazılan  eserleri ve makaleleri tesbit etmek ve onlardan yaralanmak açısından önemin çok olduğunu belirtmek gerkir.
 
         selam ve saygılarımla.... 



0 Yorum - Yorum Yaz


 

Adı Soyadı: Ensar YILMAZ

Öğrenci No: 14922712

Ders Grubu: Doktora

Dönem: 2014-2015/Güz Dönemi

 

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ VE BEŞ ÖDEVE YORUM

                        Bu dersten;

1-                 Kur’an-ı Kerimin iyi anlaşılmasında Esbab-ı Nüzulün rolünün iyi kavranması, bunun için ise Ulumül Kur’an ve Esbab-ı Nüzulün kavram ve çerçeve tanımlarının yeniden yapılması gerektiği;

2-                 Bütün Kur’an ilimlerinin birbirine tedahül ettiği, tüm bu ilimleri kapsayacak, Kur’an’ın anlaşılması yolunda anılan ilimleri külli kaidelerle istifadeye sunacak bir ilim kavramına ihtiyaç olduğu ve Kur’an İlimleri kavramının Kur’an’ın işaret ettiği bütün bilgi sahalarına şamil olan bir alan olarak tanımlanamayacağı;

3-                 Esbab-ı Nüzul ilminin ilk dönemlerden itibaren özel öneme haiz olduğu, Kur’an’ın anlaşılmasıyla eş değerde mütalaa edildiği ve bugün itibariyle “Nüzûl ortamında meydana gelen bir hâdise veya Hz. Peygamber'e yöneltilmiş bir soruya, vuku bulduğu günlerde, bir veya daha fazla âyetin, tazammun etmek (hâdiseyi-soruyu kapsayan nitelik ve özellikleri içermek), cevap vermek veya hükmünü açıklamak üzere inmesine vesile teşkil eden ve vahyin nazil olduğu ortamı resmeden hâdiseye sebeb-i nüzûl denir." tanımının yapılabileceği;

4-                 Esbab-ı Nüzulün ancak sahih rivayetle bilinebileceği, rivayetlerin sistematik olarak tasnif edilmesi gerektiği, sebep ifade etmede nass olanla olmayanların ayırt edilmesi gerektiği, bu şekilde nüzul ortamına ait olan rivayetle, ayetin manasını açıklama gayesi ile yazılan tefsir rivayetlerinin ayrışmış olacağı;

5-                 Sahabeden gelen rivayetlerin müsned-merfu kabul edilemeyeceği sebebiyle, bu rivayetlerin ve tabiinden gelen mürsel esbab-ı nüzul rivayetlerinin tefsir için yapılan rivayetler olarak anlaşılması gerektiği;

6-                 Esbab-ı Nüzul rivayetleri değerlendirilirken “ itibar lafzın umumiliğinedir, sebebin hususiliğine değil” kuralının göz ardı edilmemesi gerektiği;

7-                 Esbab-ı Nüzul de teaddüd ve teahhür meselesinin, rivayetlerin tasnifi ve siygalarının tetkiki ile anlaşılır olacağı;

8-                 Esbab-ı Nüzul değerlendirmelerinde Kur’an’ın bütünlüğünün dikkate alınması ve siyak-sibak’ın göz ardı edilmemesi gerektiği;

9-                 Esbab-ı Nüzul ile tarihsellik ilişkisinde dikkat edilmesi gereken hususun, tarihilik-tarihicilik kavramlarının doğup geliştikleri dünya görüşünün bir parçası olduğu, bu kavramın ortamından soyutlanarak anlaşılmasının zor olacağı, Esbab-ı Nüzul ile tarihsellik ilişkisine insanın tarihi bir varlık olduğu noktasından bakılması gerektiği;

10-             Esbab-ı Nüzul’ün, Kur’an-ı Kerimin soyut bir düşünce olarak kalmadığının, yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan bir gerçeklik ve hidayet rehberi olduğunun açık bir delili olduğu anlaşılmıştır.

Her bir ödevden gayesine uygun istifade ettim. Kur’anı anlamada sebebi nüzul’ün rolünü farklı açıdan daha iyi kavradım. Tarih okumaları yaparak ilimlerin nasıl iç içe olduğunu, birbirlerini tamamlayan mütemmim cüz’ler olduklarını gördüm. Daha verimli çalışmalar yapılabilmesinin bu alanda uzmanlaşmış kadroların ortak çalışmaları ile mümkün olabileceği malum oldu.


0 Yorum - Yorum Yaz

ödeve yorum    22.12.2014

Öğrenci Adı ve Souadı          :KHOJIAKBAR KARIMOV

Bölümü                                  :DOKTORA

Dönem                                   :2014/2015

Öğrenci No                            : ÖZEL ÖĞRENCİ                

Konu                                     :  ödeve yorum

 

ü     Bilginin Bütünlüğü’ ödevinde, Kur’an’ın anlaşılmasında sadece tefsir ile ilgili bilimler yetersiz olduğunu, belki Kur’anla ilgili bütün bilimlere (mümkün kadar tüm İslami bilimlere) vakıf olmak lazım olduğunu ve bunun ne kadar önemeli olduğunu anladım.

ü     Mukayeseli Tefsir, Hadis ve Fıkıh Tarihi’ ödevinde, bu ilimlerin oluşma sürecinin hemen hemen aynı zamana tekabül ettiği, bu ilimlerin genel manada aynı âlimler tarafından ortaya koyulduğu, tedvin ve tasnif edildiği ortaya çıkmıştır.

ü     On Veb Sayfası’ ödevinde, araştırma yaparken başvura bileceğimiz Avrupa’da öne çıkan kütüphaneler, kitap tarama sistemleri tespit edilmiştir.

ü     ‘Kur’an ve Baglam’ ödevinde, Kur’an’ın anlaşılmasında Esbab-ı Nüzul ’ün rolünün ehemmiyetini anladım.




0 Yorum - Yorum Yaz

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ    26.12.2014

HATİCE MERVE ÇALIŞKAN

13922768 DOKTORA

“Bilginin Bütünlüğü” çerçevesinde her bilgi alanının diğeriyle olan ilişkisinin önemini kavradık. Farklı alanlardan bir meseleye bakınca, onun farklı tezahürlerini görürüz. Bilgiyi bütün olarak anlamak için tüm yönleriyle görmek gerektiğini öğrendik. Bu bağlamada tefsir, hadis, fıkıh tarihini beraber okuyarak bunu far ketmiş olduk.

Kavramın düşünmenin temel amacı ve var olanın zihindeki tasavvuru olduğunu, terimin ise var olanın dilsel simge ile ifadesi olduğunu öğrendik. Kavramların açık ve net tanımlanmasının önemini anladık. Bu bağlamda “tarihsellik” kavramını değerlendirdik.

“Bakmak, görmek, anlamak, anlamları fark etmek ve anlam küreye girmek” ifadelerinin önemini kavradık. Hz. Muhammed Kur'ân-ı Kerim’i okuyor, düşüyor, anlıyor, yaşıyordu. Bu daha sonra “sünnet” diye isimlendirilmiştir. Bu bağlamda Hz. Muhammed, sahabe, tabiun ve diğer dönemleri doğru anlamanın önemini anladık.

Bakış açısının bir meseleyi anlamadaki önemini kavradık.

Esbab-ı nüzulü bilmenin ayetleri anlamadaki gerekliliğini farkettik.

 

 




0 Yorum - Yorum Yaz


 

  DERSTEN KAZANIMLARIMIZ

Durmuş Erdal Atak 14922720 GÜZ DÖNEMİ 2014 doktora    

      Bu özet çalışmada genel mana da dersten kazanımlarımızı hülasa etmeye çalışacağız.

     Öncelikle sebebi nüzul ilmini genel çerçevesi ile kavradık. Salebe kıssası güzel bir örneklem oldu. Bütün ilim hayatımız adına güzel ve ciddi bir bakış açısı kazandık.

 İlk dersimizde bilginin bütünlüğü ile başladık.

Kavram, bilgi, terim, ilim ve bütünlük ne demetir ve islami ilimlerde nasıl anlaşılır bunları öğrendik.

   1-Kavram:  Bir var olanı diğer var olandan ayıran seçiklik özelliğidir – ifadesidir. Bir kavramın seçikliği her zaman, yer ve şahısta aynıdır. kavram; Bir nesnenin veya düşüncenin zihindeki soyut ve genel tasarımı, mefhum, Fehva,  Konsept, nosyon.

Felsefede Kavram: nesnelerin veya olayların ortak özelliklerini kapsayan ve bir Ortak ad altında toplayan genel tasarımdır.

Genel bir bakış açışı ile Kavram: Bir Var olanı diğer var olandan ayıran Seçiklik özelliği, İfadesidir. Bir Kavramın Seçkiliği her zaman ve yerde aynıdır. Düşünmenin temel amacıdır.

Kavramlar net olarak tarif edilirse bir çok Karışıklık giderilir Veya hiç ortaya Çıkmaz.

Bütünlük kelimesi ‘’ tam , eksiksiz , parçalanmamış ,parçala

2-Terim: Terim İse;  Bir bilim, sanat, Meslek dalıyla veya  bir Konu ile ilgili özel ve belirli bir kavramı karşılayan Kelimedir. Var olanı dilsel simge ile ifade etmektir.

3-Bilgi:  ilk olarak Bilgi; insan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü, bili, malumat. öğrenme ve  araştırma yolu ile elde edilen gerçek, Vukuf.

 

Felsefede bilginin tarifi ise; genel olarak ve ilk sezi durumunda zihnin Kavradığı temel düşünceler.

 

Bilimde ise; Kurallardan yararlanarak Kişinin veriye yönelttiği anlam Olarak tarif edilmektedir.

 

  “Bilginin bütünlüğü” ise, kısaca Prof. Dr. Ahmet Nedim Serinsu’nun dediği gibi; belirli bir konuya ait bilgilerin bütününe denir.

 

4-ilim ise: Ayrıntı, özellik, nitelik, Bilme, Biliş, Haber. Sözlükler de ilimle Bilim eşdeğer aynı Manada tarif edilmektedir. Yunus 'un şu mısralarında olduğu gibi:

 

" İlim ilim bilmektir,

 

ilim Kendin bilmektir."

 

İlimler, genel bir tasnife göre ikiye ayrılır:                                                                        

 

 a- Naklî ilimler; Kur'an ve sünnete dayanan ilimler.

 

b- Aklî ilimler; Müspet ilimler.

İlim: Bilme, biliş, haber

 

İbn-i kesir, ibn-i Teymiye ye çok bağlı, onun için ona çok yüklenmişler

Peygamberler aynı şeyleri söyledi ama şeriatları farklıydı.

 

TEFSİR TARİHİ

            Hz. Adem     Hz. İsa                                   Hz. Muhammed                                                    2014             

 

Hz. Muhammed

Vahiy-ileti

Mekke                      Medine                     sahabe          Tabiin           Tebe-i Tabiin           Günümüz

13 yıl             10 yıl

 

 


                        23 yıl

            İnsanlar

            Sahabi, müşrikler, ehli kitap, münfıklar.

             Rad (31-43)

            Hz. Peygamberin tebliğ sorumluluğu var.

·        Kuran ilimleri İmam Zerkavi (749) şekillenmiş

·        Sahabeye, Hz. Peygamber  Kuranı  Okuyor, okutuyor, ezberliyor, ezberletiyor. Onların bazıları bir kısmını, bazıları hepsini ezberliyordu. Okuyor, düşünüyor ve anlıyorlardı.

Dokuzuncu asırda Zerkeşi eserini hadis usulü gibi ele alıp-tasnif ediyor. Öncede vardı ama tek bir kitap altında toplanmamıştı. Genelde tefsirciler yazmış oldukları tefsirlerin mukaddimesinde yazıyorlardı.

 

Eğer bir senedi yoksa aslı yoktur.

Sahabiler döneminde tefsir kaynaklarından biri ehl-i kitaba müracaattı.

Tabiin döneminde ise İsrailiyyat olarak adlandırıldı.

Gıda-fikir-ahlak                    üçlü sistem. 

KURAN İLİMLERİ

İlk dönem sahabenin bildiğini kabul ediyoruz. Hicri 2. Asrın başında ortaya çıkmış.

Bütün peygamberler aynı şeriatı söylemiş.

Hz. Peygamberin öğretim siyaseti…

Sahabelerin Hz. Peygamberden çekip aldığı şeyler; hadis, sünnet ve kuran ilimleri.

Sahabe Nüzul ilmini bilmekle iftihar ediyorlardı.

ESBAB-I NÜZUL: (sebep nedir)

“La ilahe illallah, Muhammedurrasulullah” diyen tarihselci olamaz.

Kuranın iniş sebebi ibtidaen Cenabı Allah’ın iradesidir. İki tür ayet;

1-    İbtidaen inenler                      2- sebebe istinaden inenler

EN: nüzul asrının vakıasıdır       

En mühim bahsi Kuran ilimleri en geniş alan. Tefsir ilimleri ise: daha özel bir alan

Teaddüt ve Teahhür var mı? Var

E.N.= Vahiy – vakıa münasebei vardır .

Tarihselcilik: bir paradigma, dünya görüşüdür. Böyle anılan bir alan din dışı ilan edilmiştir.

Tefsirde vahyin anlamlarından biri her varlığa kendi fıtarının gereğini bildirmedir.

Ademden (as), Hateme kadar bütün peygamberler aynı şeyi söyledi. Şeriatlar farklı oldu ama tevhit aynı oldu.

Şeriat: musluklardan kana kana suyu içmektir.

Ebu Hanifenin etrafında o insanları toplayan onun dehası kadar irfan ve hikmetidir.

Kuranı tefsir faaliyeti, onu anlama, yaşama ve açıklama açısından insan faaliyetidir.

Din şurasında ne konuşurdunuz?

Bütün tefsir rivayetlerinin toplanıp senet metin tetkikinin yapılması. Hadis projesi gibi..

Sebebi nüzul da çok mevzu hadis vardır. İyi tahlil edilmelidir.

Kuranda hangi ayeti öne almalıyız? Tamamını.

Sebeb-i nüzul rivayetlerini ikiye ayırırız.

1- sebebi  nüzul rivayetleri

2-    Sebebi nüzul değerlendirmeleri

Hz. Ömer kızını gömdüğü meselesi uydurmadır. Hz. Peygambere vahiy geldiğinde kızı altı yaşındadır. Nasıl gömer ki?

 

Üç zemin var.

1-düşünsel zemin

                        2-bilimsel zemin

3-    İdeolojik zemin

Tarihsel kavramı bizim topraklarımda doğmamıştır aynı radikal – fundamentalist islam gibi…

İnsan tarihin öznesi yada nesnesi değil, tarihin içinde olan tarihsel bir varlıktır. (sosyologlara göre nesnesi dir. İnsan kendini  keşfettikçe özne haline gelmiştir der.. abi, ben sosyolojiden ekledim. )

Yastığın altına ipini koyan sahabinin hali tarihselliktir.

Neden tarihsellikten söz ediliyor?

İlahiyat – vaizlik varoluşsal olmalı, meslek olmamalı.

Not

1-her derste ikram edilen süt için ayrıca teşekkür ederiz.

2- her zaman örnek bir ders ve hoca oldunuz teşekkür ederiz.

 

 

 

 

 

 

                       

 

 

 

 

 

 

 




0 Yorum - Yorum Yaz


 

 

Rüstem CAN                      Öğrenci No: 14922719

Doktora Ödevi                  2014 – 2015 Güz Dönemi

 

 

DERSTEN ELDE EDİLEN KAZANIMLAR

 

“Bilginin Bütünlüğü” ödeviyle herhangi bir alanda çalışma yapılırken çalışmadan “bütüncül bir bakışın çıkmasının” bilginin bütünlüğüne bağlı olduğunu, bu anlayışın kişiyi, bilgiyi pratiğe yansıtırken hataya düşmekten koruduğunu anladık. İslami ilimleri bizlere nakleden âlimlerimize baktığımızda genelde hepsinde bu bütüncül bakışın hâkim olduğunu gördük. Günümüz şartlarında bir kişinin bütün bu ilimleri ihata etmesi imkansız olduğundan aynı amaç ve ideali paylaşan kişilerin / hocalarımızın bir araya gelerek kolektif çalışma içerisine girmeleri gerektiğini anladık.

“Mukayeseli Tarihler/Usuller Kıraati Hülasası” ödeviyle genel olarak Tefsir, Hadis ve İslam Hukuku tarihlerine baktığımızda görülecek ilk şeyin, hepsinin beslendiği kaynağın hiç şüphesiz ki Kur’an ve Sünnet olduğu te’yîden bir kez daha gözler önüne serildi. Bu üç ilmin birçok konusu aynı olup bunları birbirinden ayırmak o kadar da kolay değildir. Çünkü üç disiplinin de dayandığı kaynaklar aynıdır. Hepsinin ortak hedefinin Müslüman topluma İslami bir hayat çerçevesi çizmek olduğunu söylemek zor olmasa gerektir.

“On Web Sayfası” ödeviyle çalışmalarımızda faydalanacağımız siteleri öğrenmemiz bizler açısından önemliydi.

“Kur’an ve Bağlam Kıraati Hülasası” ödeviyle Kur’an’ın anlaşılmasında “Esbâb-ı Nuzül” ilminin ne kadar önemli olduğunu, ayetlerin günümüze taşınıp anlaşılmasında bu gerçekliğin gözden kaçırılmaması gerektiğini bir kez daha hafızamıza nakşettik.  Esbâb-ı Nuzül’e yeni bir yaklaşımla bakmamız hususunda “Sa’lebe Kıssası” ele alınmış olup bu gibi rivayetlerin tenkit süzgecinden geçirilmesi gerektiğini anlamış olduk. “Tarihsellik ve Esbâb-ı Nüzûl” başlığı altında tarihsellik ve tarihselcilik kavramları ele alınarak bu kavramların çerçevesini belirlememiz gerektiğini anladık.

Esbâb-ı Nüzûl hakkındaki “eser ve makalelerin” taranmasıyla da başvurabileceğimiz kaynaklar hakkında malumat sahibi olduk.

 

 




0 Yorum - Yorum Yaz


 

        Adı ve Soyadı:  Mehmet UZUN

                    (Doktora Öğrencisi)

         Dönemi           : 2014-2015

        Öğrenci No      : 14922717

        Konu             : DERSLERDEN EDİNDİĞİMİZ İZLENİMLER

       

                        DERSLERDEN EDİNDİĞİMİZ İZLENİMLER

    Ders ortamları  Y.lisans ve Doktora öğrenciliğine uygun   hoş bir ortamda geçtiğiğini ifade ettikten sonra bilginini bütünlüğü ile  ilgili ödev;  okuduğumuzu anlamak anladığımızı uygulamak için nasıl bir yöntem takip edeceğimizi bize gösterdi.  2. ödev olan web sahifelerinin verilmesi  ilmi çalışama yapılırken takıp ettiğimiz  kaynaklara ulaşmamızı sağladı. 3. ödev de ise  Yüce Rabbimizin  kelamı olan K . Kerimin  anlaşılmasına öncelik edecek olan Tefsir Fıkıh ve Hadis ilimler arasında irtıbatı ortaya konulması ve bunların arasındakı bağlantıları ve  aralarındaki farkları ortaya koyma açsısından önemlidir.. 4 .ödev  ise esbab-ı nüzül  ile ilgili 3 makale ve 3 kitap ismi verilmesi  konuyla ilgli literatüre hakim olmamızı sağladı. 




0 Yorum - Yorum Yaz

Dersten Kazanımlarımız    30.12.2014

    Ad ve Soyad: MUSTAFA GÜVENÇ

    No:  13952751 (Birleşik Doktora)

    Dönem: 2014- 2015 Güz Dönemi

    Konu: DERSTEN KAZANIMLARIMIZ

 

       Bu ders vesilesiyle günümüzde tamamen birbirinden ayrı olarak değerlendirilen ilim dallarının aslında ortaya çıkış süreçlerinin ve kullandıkları yöntemlerinin birlikte teşekkül ettiğini ve bu ilim dallarının tamamen birbirinden bağımsız olarak görülmemeleri gerektiğini anladık. Hz. Peygamber efendimizle başlayan bu yolculukta dîni ve dîni değerleri anlamak için neşv-u nema bulan ilimlerin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini idrak ettik

       Bu ders dönemi sürecinde verilen ödevlerle günümüz dünyasının vazgeçilmezi olan internet ortamında alanımıza dair web siteleri taraması yapmak, diğer arkadaşların araştırmalarından istifade etmek ve alanımıza dair kitap ve makale araştırması yapmak alanı tanıma açısında bizlere faydalı oldu.

      Ödevlerin teslimi noktasında internet ortamının kullanılıyor olması ve ödevlerin yapımına dair hedef tarihlerin belirlenmiş olması bizleri ödevleri son güne yığma psikolojisinden ve bunun getirmiş olduğu sıkıntıdan kurtardı. Bu vesileyle sıkıntıya ve yoğunluğa uğramaksızın faydalı ve düzenli bir dönem geçirdik.

      Dersin işlenişi noktasında da “Kur’an ve Bağlam” kitabının bölüm bölüm okunmasının istenmesi ve okunan bu bölümlerin derslerde müzakere edilmesi ve okunan konu üzerinde durulması konunun daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamıştır.

       Yine derslerde nüzul ortamının önemine dikkat çekilmesi, konunun somut bir şekilde ele alınması ve nüzul ortamının Kur’an’ın anlaşılması noktasındaki öneminin vurgulanması derse olan iştiyakı ve dersten elde edilecek olan istifadeyi arttırmıştır.

      Son ödev olarak dönem boyunca işlediğimiz derslerin ve hazırladığımız ödevlerin bizlere kazandırdıkları noktasında düşünmeye sevk edilmiş olmak zihin dünyamızın dersler ve ödevler hakkında uyanık olmasını sağlamış ve bizi fikir üretmeye yönlendirmiştir.




0 Yorum - Yorum Yaz



 
      

MELAHAT AKALP

13922758

DOKTORA

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ VE ÖDEVLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

 

·         "Bilginin Bütünlüğü" konusu ile  Müslüman kültüründe ilimlere parçacı bir yaklaşımla bakılmadığını, birbirinden ayrı ihtisaslar kabul edilen ilim dallarının aslında ortaya çıkış süreçlerinin ve kullandıkları yöntemlerinin birbiriyle ne denli irtibatlı olduğunu ve bu ilim dallarının tamamen birbirinden bağımsız olarak görülmemeleri gerektiğini anladık.

·         İlmin esas gayesinin, Bilgi-Hikmet-Eylem bütünlüğünü hayata katan kamil insanlar yetiştirmek olduğu hakikatine vakıf olduk.

·        "Kur 'an ve Bağlam" eserinden okuduğumuz bölümler ile özellikle "Sebeb-i Nüzul" rivayetlerini dikkatle ele alarak; Ayet-Hadise, Vahiy-Vakıa münasebetini, Kur'an'ın anlaşılmasında nüzul ortamını ve esbab-ı nüzulü bilmenin önemini gördük.

      Esbab-ı nüzul rivayetlerinin ifade kalıplarındaki farklılıklara, sebeb-i nüzul rivayeti- sebeb-i nüzul değerlendirmesi ayrımına muttali olduk.  

 

·         "Kavram ve Terim"in birbirinden farklı ifadeler olduğunu, her kavramın bir tarihinin olduğunu belirttik. Başka bir kültür havzasında doğan kavramı, kendi kültürümüze aktarırken, mutlaka onun hangi içerikte aktarıldığının belirtilmesi gerektiğini "Tarihselcilik" kavramı bağlamında inceledik.

·         "İhtilaf ve Hilaf" kelimelerinin sözlük ve terim anlamlarını öğrendik. Maksat aynı olduktan sonra delil ve yöntemin farklı olmasının kavga yerine genişlik-ferahlık sağlayacağını belirttik. Hz. Peygamber'in "Ümmetimin ihtilafı rahmettir." ifadesi ile hayatın yapısının ihtilaf üzerine bina edildiği gerçeğine işaret ettiğini tespit ettik.

·         Tefsir-Hadis-Fıkıh tarihi mütalaası ile, anlamanın tek şekli olmadığını ve mezheplerin oluşum sürecini öğrenmiş olduk.

·         Gayenin mahza ilim olmadığını, ilmiyle hem-hâl olan alimlerden olmaya çabalamamız gerektiğini, muhterem hocamızın ilim-irfan-hâl naklinden öğrendik.

 




0 Yorum - Yorum Yaz

beşinci ödev    07.01.2015

2014-2015 Doktora/ Güz Yarıyılı

Zeliha ÇİFTÇİ

Öğrenci No: 13922757

5. Ödev: Dersten kazanımlar ve Ödevlerin yorumlanması

 

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ

1-      Bilgi-marifet-hikmetin bir bütün olduğunu, bakmak-görmek-anlamak-anlamlandırmak ve anlamları fark etmenin bilgiyi elde ederken önemli ayrıntılar olduğunu öğrendik.

2-      Kur’an ilimlerinin daha sahabe döneminde bile söz konusu olduğunu ve ilk dönemlerde müstakil olarak eserler kaleme alındığını fakat günümüzdeki anlamda Zerkeşî’nin eseriyle bütün haline geldiğini öğrendik.

3-      Kur’an ilimleri içerisinde esbab-ı nüzulün ilk dönemlerden itibaren önemli ve ayrı bir yeri olduğunu öğrendik.

4-      Esbab-ı nüzul rivayetlerinin yorum zenginliğine engel olması, şahısların ebedîleştirilmesi ve mezhep hareketlerinde etikli olması gibi bazı olumsuz sonuçlara da yola açabileceğini gördük.

5-      Kur’an’ın anlaşılmasında esbab-ı nüzul rivayetlerini değerlendirirken ilkeler belirlenip onlara göre hareket edilmesi gerektiğini gördük

6-      Bu bağlamda Salebe kıssasını yeni bir bakış açısıyla değerlendirdik.

7-      Benim için en önemli kazanım ise, bir öğretmenin öğrencilerine kibar, anlayışlı davranması, her öğrenciye ismiyle hitab edip değer vermesi, güler yüzlü olması, önce öğretmeni sonra dersi sevdirmesinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha anlamak oldu.

 

ÖDEVLERİN YORUMLANMASI

Birinci ve ikinci ödevle İslamî ilimlerin bir bütünlük arz ettiğini; tefsir, hadis, fıkıh ilimlerinin tarih ve usullerini incelediğimizde aslında hepsinin aynı kaynaktan ve dönemden çıktığını, birbirlerini desteklediklerini ve daha sonraki asırlarda disiplin haline gelerek birbirlerinden ayrıldıklarını incelemiş olduk. İlim, usul diye adlandırdığımız olguları oluşturan disiplinlerin bir bütün olduğunu ve ancak bir bütün olarak incelediğimizde doğru sonuca ulaşılabileceğini gördük.

Üçüncü ödevi yaparken ilmî faaliyetlerde yararlanabileceğimiz faydalı web sayfalarını öğrendik. Dördüncü ödevde ise esbab-ı nüzulle ilgili büyük bir literatüre ulaştık ayrıca Kura’an ve Bağlam kitabının özetinde öğrendiğimiz bilgileri tekrar gözden geçirip hatırlama olanağı bulduk. Beşinci ödevde de bir dönem boyunca dersin bize neler kazandırdığını müşahade ettik.

 

 

 




0 Yorum - Yorum Yaz


Bilginin bir bütün olduğunu dersin tamamı ve ilk iki ödev sayesinde pekiştirerk kavradım. Bundan sonra yapacağım akademik çalışmalarda göz önünde bulundurmam gereken ana huususlardan bir tanesinin bilginin bir bütün halinde ele alınmasının gerekli olması, çalışmalarımın planı ve metodu açısından bana çok fayda sağlayacak.

10 web sitesi tavsiyesi ödevinde, arkdaşlarımın ödevlerinden oldukça faydalı sitelerin varlığından haberdar oldum.

Ödevlerin online olarak gönderilmesi ve dersle ilişkili, üye olduğumuz bir sitenin kurulmuş olması kesinlikle çok faydalıydı. Bu uygulamanın eğitim öğretimde daha da yaygın hale gelmesini temenni ederim.

Kur'an ve Bağlam'ı haftalara bölerek planlı bir şekilde okumam esbab-ı nüzul ilmini daha ayrıntılı ve felsefî bir şekilde öğrenmem açısından faydalı oldu.




0 Yorum - Yorum Yaz

DERSTEN KAZANIMLAR    28.05.2015

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ

Muhammet Ali ÖZER

14922747 DOKTORA

            Her dersin mutlaka bizlere kazandırdığı şeyler olmuştur. Bazılarında bu oran fazla olmakta bazılarında daha az istifade edilebilmektedir ki bu da işin doğası gereğidir. Bu dersin bizlere Kur’an’a bakış açımızda önemli katkılar sağladığını özellikle de esbâb-ı nüzul’ün ehemmiyetini anlama konusunda ufuk açtığını düşünüyorum. “Kur’an ve Bağlam” kitabının okunması Esbâb-ı Nüzul hakkında doyurucu ve toplu bir bilginin nerede olduğunu anlamız konusunda faydalı olmuştur. Rivayetlerin değerlendirilme kıstaslarını belirleme esnasında bilginin bütünlüğü ilkesinin önemli olduğunu öğrendik. Tek başına tefsir usulünün veya tefsir tarihinin değerlendirmeleri ışığında karar vermenin doğru olmadığını, diğer ilimlerin tarihi verilerinden ve usullerinden de yararlanılması gerektiğini anlamış olduk. Bu sebeple emeği geçen Prof. Dr. Ahmet Nedim SERİNSU hocama teşekkür ederim.




0 Yorum - Yorum Yaz

Dersten kazanımlarımız    04.06.2015

DERSTEN KAZANIMLARIMIZ

İdris Sami Sümer

Doktora (Güz Dönemi)

 

Hocam derslerinize elimden geldiğince katıldım. Görev icabı katılamadığım dönemlerde de katılamamanın ızdırabını hissettim. Çünkü bizim ilim geleneğimizde kitap kadar âlim de değerlidir. Zira âlim, bilgiyi kitaplardan daha iyi bütünleştiren unsurdur. Bir kitap bir konuda özel olarak yazılır, siz onu okursunuz ve istifade edersiniz. Fakat o kitapta aklınıza takılan ilgili soruların cevabını çoğu zaman bulamayabilirsiniz. Fakat âlimin halkasında oturmak bu sıkıntıyı çözer. O’nun sohbeti kitap gibi sınırlı ve parçalı değil, bütünseldir. Bundan dolayı İmam Malik eserine Muvatta adını vermiştir. Yanlış bilmiyorsam çiğnenip hazır lokma halinde verilen bilgi demekmiş Muvatta.

Dersin ana hedefi bilginin bütünlüğünün önemi idi. Gerek sizin bu konudaki tecrübeleriniz gerekse arkadaşlarımızın derse kattıkları ilave bilgiler konuyu bana göre yeterli denilecek düzeyde tespit etmiştir. Göze tutulan bir parmağın, ormanı gözden sakladığı gibi tek yönlü bir bakışın ilim sahasında hangi kırılmalara neden olduğunu verdiğiniz tenis topu örneğinde de gözlemledik.

Tüm bu tecrübelerden şunu elde ettiğime inanıyorum. Gerek günümüzde gerekse İslam tarihinde yaşanılan dini ve toplumsal sıkıntıların kaynağında parçacı bilimsel yaklaşımın ne kadar etkisi olduğunu gözlemledik. Aslında bütünden kopuk parçacı yaklaşım, kısmen ‘harici yaklaşım olarak isimlendirilebilir. ‘Hüküm ancak Allah’ındır.’ Hakikatını bütünden koparıp parça halinde incelemenin tarihte ve günümüzde nelere mal olduğu tecrübe ile de sabit olmuştur.

Hulasa Kur’an ve Bağlam, Ayet ve iniş sebebi gibi meselelerin hiçbir zaman ihmal edilmemesinin önemi bir kez daha kavradık. Verilen internet sayfa adresleri, makaleler de oldukça faydalandığımız materyaller oldu. Son olarak, Kur’an’ın ‘ihlaslı’ içecek diye tarif ettiği süt nimetini de ikram ettiğiniz için teşekkür ederim.  

   




0 Yorum - Yorum Yaz
Ders Malzemeleri
Lütfen Kopyalamayınız!
2021-2022 Arşivi
2020-2021 Arşivi
2019-2020 Arşivi
2018-2019 Arşivi
2017-2018 Arşivi
2016-2017 Arşivi
2015-2016 Arşivi
2014-2015 Arşivi
2013-2014 Arşivi