Kur'an ve İnsanın Anlam Arayışı
"Oku-Düşün-Anla-Yaşa: Güncel değerleri yaşayarak öğrenip-üreterek hayata katıyorum!" Prof. Dr. Ahmet Nedim SERİNSU
    • İyilik yap,
      elinden geldiğince iyilik yap...
    • Mehmet SERİNSU (Şumnu 1925-Ankara 8.Eylül.2016 Perşembe)
    • Okuyacaksınız, okutacaksınız!
      Kürsüde, minberde, mektepte ve üniversitede.
      İlmin en büyük ibâdet olduğunu halka öğreteceksiniz.
    • Nurettin TOPÇU (1909-1975)
    • Küçük şey yoktur!
    • Kemal URAL (v. 30.Nisan.2016)
    • Her zaman en güzel eylemi (salih ameli) çıkarabilmek için çok çalışmak,
      ben’i bulup biz’i de keşfedip hep beraber yürüyebilmek
      ve hizmet edebilmek,
      istikbalin ikbal ışığı olmak
      ve memleketi ışığa boğacak gayreti yaşamak
      gerçek Ankara İlâhiyatlı olmak bu demek.
    • İnsanı insan kılan,
      onun bağlı bulunduğu değerler sistemidir.
    • Prof. Dr. Necati ÖNER (v. 2 Ocak 2019)
    • Yaşamak,
      hizmet etmek ve af dilemek için bir mühlettir.
    • Elbistanlı Dr. Rahmi ERAY (1918-1958)

Sayfa 5    17.04.2013

2012-2013 Bahar Dönemi Tefsir Dersinden kazanımlarınızı maddeler halinde yazınız.

Hedef Tarih: 10 Mayıs 2013

Değerlendirme: Toplam en yüksek puan 30’dur. Dönem sonu sınavı puanına eklenecektir.



                                                             ÜNİTE 6

-Mukatil bin süleyman; ilmi tefsir çalışmalarıyla ünlenmiştir.Değişik farklı konularda tefsirleri de vardır.Mukatilin tefsiri ayet sırasına göre tefsir edilmiştir.Eserinin ismi Tefsiru müşkili i’rabil Kur’an  ve Meanihi’dir.Eserinde vücuh nezair ve sebebi nüzul, kısaalar üzerinde birçok açıklamalrı vardır.

-İbni Kuteybe; hadis, fıkıh,kelam, tefsir, tarih gibi ilimlerle uğraşmış, fakat asıl derinleşmesini dil, edebiyat ve şiir üzerinde yapmıştır.Tefsirini filolojik delillerle yapmıştır.Eserleri Te’vilu Müşkilül Kuran ve Garibul Kur’an ‘dır.Fazla detaylara inmemiş, garip kelimeleri açıklarken yine Ku’an a başvurmuştır.En yaygın olan anlamıyla kelimeleri kullanmıştır.

-Taberi; birçok dalda, birçok alimden ders almıştır.Değişik mezhep fıkıhlarını da bilmektedir.Eserinin ismi Cami-ul Beyan Et-Te’vili AYİ’L kur’an’dır.Rivayet tefsirinin ilk örneklerindendir.Bu  eserde taberi ihtiyaç duyduğunda fıkhi konulara veya gramerlerini ilişkin yorumlar yapmıştır.Eski arap şirilerinden garip kelimelerin anlaşılmasında yardım almıştır.

-İbni Ebi Hatim; aklın alanını en aza indiren  ve nasları te’vil etmeksizin onlardan hüküm çıkarmaya çalışmıştır.Ona göre bütün problem nassların sıhhatinde emin olmaktır.Eserinin ismi Tefsirul Kuranil Azim Müsneden AN Rasulullahi ves sahabeti vettabiundur.Hz. Peygamberden, sahabeden ve tabiundan gelen rivayetleri bir muhaddis titizliğinde incelemiştir.

-Zemahşeri; usulul fıkıh,kelam,hadis, tefsir, mantık, felsefe ve arapça dersleri almıştır.Eserinin ismi el Keşşaf an Hakaıtıl Tenzil ve Uyunil-Ekavil’dir.Tefsiri daha çok soru-cevap şeklindedir.Mutezili görüşe sahip olduğu için çokça tenkit edilmiştir.

-Fahruddin-Razi
Birçok ilim seyahatinde bulunmuştur. Sadece hadis ilminde değil, birçok fen ve dini ilimle uğraşmıştır. Ancak meşhur olduğu ilim dalı kelamdır. Felsefi kelamın kurucusu kabul edilir. Akıl-vahiy uyumundan en iyi şekilde yararlanır. Tefsirinin ismi mefatihu’l-gayb dır. Çok büyük ve geniş bütün her şeyi ihtiva ettiği için kimilerine göre en mükemmel tefsir olduğu için tefsiru’l-kebir de denmiştir. Her ayeti farklı yönlerden açıklamıştır. Ehl-i sünnete mensuptur. Eserinde kelam ilminin birçok konusunu da paylaşmıştır. Şeriat ilimlerinde de âlim bir usulcü idi. Tefsirinde kendi münazaralarından, seyahatlerinden ve hususiyetlerinden bahseder. Ayeti ayetle tefsire önem arz etmiştir. Taberinin tefsirinden ve cassas’tan, ibn kesir’den oldukça yararlanmıştır. Kurandaki sağlam kaidelerden istifadeyi en güzel delil olarak görür. İsrailiyatı faydalı görmez. Kelami mücadelelerini genellikle mutezile ile yapmıştır.Kurtubada doğmuştur. Çeşitli ilimlerde eğitim almıştır. Babasının şehit edilmesinden sonra ailesine bakmıştır. Eserinden mezhep taassubuna kapılmadığı görülür. Ahkâm ağırlıklı tefsirdir. Kuranı baştan sona tefsir etmiştir. Uzun bir mukaddimesi vardır. Ayet bir hüküm ihtiva etmiyorsa tefsir ve te’vilini vermeye çalışır. Tefsiri rivayet ağırlıklıdır ancak dirayete de yer vermiştir. Bütün mezheplerden yararlanmaya çalışmıştır. Batıl mezhepleri çürütme çabası içindedir. İbnul Arabiyi ne kadar tenkit etse de en önemli kaynakları arasında yer alır. En son mısır’da12 ciltlik baskısı yapılmış ve Müslümanların istifadesine sunulmuştur.

İbni Kesir;Tarih tefsir hadis ve fıkıh ilimlerinde öne çıkmış âlimlerimizdendir. 7 yaşında iken dımaşk’a göç etti ve ilmini orada artırdı.en çok ibn teymiyyeden etkilendi. Onu etkisiyle Hanbeli kelamını benimsedi. Şiileri sevmezdi. Hayatının sonlarına doğru gözlerini kaybetti. Tefsirinin adı tefsiru’l-kuranu’l-azimdir. Rivayet tefsirlerinin en önemli olanıdır. Kuranın kuranla tefsirinde ün yapmıştır. İsrailiyyattan kaçınmıştır. İbn hacere hocalık yapmıştır.
Ebu Suud;İstanbul yakınlarında doğmuştur. O da ilk dersini babasından aldı. Yavuz sultan selim zamanında hocalık yaptı. Osmanlının 13. şeyhülislamıdır. Şeyhülislam makamında 30 sene kalarak en uzun süre bu görevi yapan kişi olmuştur. Devlet kanunlarını dinin hükümlerine uygun şekilde telif etmiştir. Üslubu latifeliydi. Kuranın tamamının tefsir etmiştir. Zemahşeri razi beydavi’nin tefsirlerinden yararlanmıştır. Ancak bazen de isim vermeden tenkit etmiştir. Kıraat farklılıklarından yararlanır. İsrailiyyattan yararlanmış ancak bazen de bunların uydurma olduğunu belirtmiştir. Ahkam ayetlerde Hanefi mezhebinden yararlanmıştır. Ancak diğerlerine de yer vermiştir. Bazen zayıf ve uydurma hadisleri almıştır. Dirayet tefsiri olmasına rağmen ayetlerin ayetleri izahı ve Hz. Peygamberin sünnetiyle beyan edilmesine dair örnekler olduğu için bazen rivayet tefsirine örnek gösterilir. Sebeb-i nüzule önem vermiştir. Tasavvuftan da bahsetmiştir.

İsmail Hakkı Bursevî h.160-1137 / m.1653-1725
Bulgaristan’da doğmuştur. Bursa’da ikamet etmiştir. Küçükken elini öpüp duasını aldığı Osman Fazlı Efendi ilerde şeyhi olmuştur. Onun dışında İstanbul’da başka hocalardan da ders almıştır. Hat dersleri de almıştır. Birçok yerde vaaz verdi halifelik yaptı. Bursa’da verdiği vaazları toplayıp düzenledi ve tefsirini oluşturdu. Ruhu’l-beyan yaklaşık yirmi yılda tamamlandı. İki defa hacca gitti ve ilkinde eşkıya baskınına uğradı. Osmanlı döneminde Îşâri tefsir ekolünde yazılmış önemli eserlerdendir. Hem rivayet hem de dirayet kullanılmıştır. İslamın itikat esasları ile ters düşen tespitleri vardır. Örneğin nübüvvetin sona ermediğini veliler aracılığıyla devam ettiğini belirtir. 

Muhammed abduh ;Aslen Türkmen olup mısır’da doğmuştur. Derviş Hızır ile tanıştıktan sonra ilme olan ilgisi artmıştır. El-Ezher üniversitesinden mezun oldu ve orada hocalık yaptı. Ayrıca hakimlik görevleri de aldı. Başta el-Ezher üniversitesi olmak üzere Mısır’daki eğitim ve yargı kurumlarının yeniden yapılandırılması için faaliyetlerde bulundu. Hayatının sonuna kadar tefsir çalışmasında bulundu. Hocası Reşid Rıda’nın yarım kalan tefsirini tamamlama yolunda gitmiştir ve onun metodunu kullanmıştır. Ancak bazen kendisi ile hocası arasında çelişmeler olmuştur. Tefsirinin gayesi dünya ve ahiret mutluluğunu sağlayacak doğru bir itikat ve sağlam bir yaşayış programı sunmaktır. Kendisi aşırı derecede hür akılcıdır ve bu bazen onun sahih hadisleri bile inkarına gitmiştir. İsrailiyyata yer vermemiş ve verenleri de tenkid etmiştir. 

Muhammed İzzet Derveze ;Filistin’de doğdu. Maddi imkanı olmadığı için eğitimi yarım kaldı. Daha sonra İngilizlere karşı olan ayaklanmaya karşı mücadele ettiği için görevden alınmıştır. Bir süre Fransız askeri mahkeme kararınca tutuklu kaldı. Ancak bu sürede vazgeçmedi ve kuranı hıfzetti. Daha sonra da İngilizlerin baskısı oldu ve en sonunda dayanamayarak Türkiye’ye geldi. Kuran’ı nüzul sırasına göre tefsir etti. Tefsirinin ismi tefsiru’l-hadistir. Tefsirinde siyerden oldukça yararlanmıştır. İlmî tefsire karşı çıkmıştır. Muhammed Abduh’tan etkilenmiştir.

Seyyid Kutub ;Dini ilimle ilgilenen bir ailede mısır’da doğmuştur. Dini ilimlere adımı sayılan bir makale yayınlamış ve Müslümanları, toplumun ıslahına çağırmıştır. Bir suikast girişimi nedenile o da bir müddet tutuklu kalmıştır. Mahmeme’ye göre 15 yıl hapis cezası verildi. Ancak bir müddet sonra da idam edildi. İçtimai-ilmi tefsir tarzı vardır. Edebiyat bilgisinden de yararlanmıştır. Kuranın kuranla tefsirine önem vermiştir. Hapiste kitap sıkıntısı çektiği için hadislerden pek yararlanamamıştır. Kuranı geçmişte olmuş bitmiş bir hadise olarak değil günümüze göre yorumlamıştır. Müteşabih ayetlerin yorumundan uzak durmuştur. 

İbnu Âşur ;Tunus’ta doğmuştur. En sevdiği hocaları dedeleridir. İbn Âşur mücadeleci bir şahsiyete sahipti ve ülkesinin bağımsızlığı için sonuna kadar mücadele etmiştir. Hayatını kuranın ve sünnetin anlaşılmasına adamıştır. Yaklaşık 40 eseri bize kalmıştır. İslam’daki emirlerin hikmeti üzerinde düşünmüştür. Hem klasik hem de çağdaş anlayışı içeren muazzam bir eserdir


0 Yorum - Yorum Yaz


   Öncelikle bizlere zaman ayırarak derslerimize gelerek (birkaçı hariç) bizlere bir şeyler vermek istediğiniz ve çabalarınızdan dolayı teşekkür ederiz. İlahiyat Fakültesine (üniversite) bir türlü alışamadığım için bizlerin kusurlarını mazur görün. Dersimizi en iyi şekilde değerlendirmeye çalışarak geçirdik demiyeceğim. Elimizden geleni yapmaya çalıştık. Tefsir'in önemi her zaman için bellidir. Bunu anlatmaya gerek yoktur. Amacımız islamı en güzel şekilde yaşamak ve özümsemektir. Sözlerimizi uzun uzun anlatmaya gerek yoktur. Benim için sizlerle konuşmak ve muhatap olmak ayrı bir güzellik oldu. Okumuş olduğumuz ve anlatılanlar çerçevesinde İslam dininin bu günlere gelene kadar hangi zorluklarla karşılaştığını biraz olsun görmüş olduk. Yaşamlarını Kur'an üzerine inşa edenleri , bu uğurda nelerin yaşandığını kavramaya çalıştık. Rabbim inşallah bizlere de o düşünceyi nasip eder.
0 Yorum - Yorum Yaz

MUSTAFA ODACI    10.05.2013

Dersimize gidriğiniz için çok mutluluk duydum. Bazı derslerinize giremesem bile dersinizin önümüzdeki hayatımızda bir katkısı olacağına inanıyorum. Derste hem sosyal hemde dini içerikli bilgiler verdiğiniz içinse ayrıca teşekkür ederim. Dersinizde Tefsirin hangi aşamalarından geçtiğini, günümüze nasıl ulaştığını anlamını ve ne kadar değerli olduğunu anlamış oldum. Bir tek benim için sorun ise verdiğiniz ödevleri siteden yollamak oldu çünkü baya bir karışıklık oldu. Tekrardan dersimize girdiğiniz için teşekkür ederim.  Ve hayatınızda başarılar diliyorum...
0 Yorum - Yorum Yaz


 

a)Öncelikle ilk dersten itibaren vurgu yapılan,Kur’an’ın insanın hayatını anlamlandıran kitap olduğu anlayışını iyice aklımıza yerleştirmiş bulunmaktayız.

b)Önemli Tefsir alimleri hakkında çok ayrıntılı olmamakla beraber bilgi sahibi olduk ve önemli tefsir kitaplarını genel özellikleri itibari öğrenme imkanı bulmuş durumdayız.

c)Tefsiri daha önce sadece din ile ilgili konulardan ibaret zannederken,Tefsirlerde bilimsel konulara da vurgu yapıldığını ve bu yönüyle tamamen insanın dünyayı algılayışı ve kavraması ile yakından ilgili bir alan olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.

d)Peygamberimiz,Sahabe ve Tabiin dönemi Tefsir özelliklerini genel itibari ile öğrenmiş ve bir kaç söz söyleyebilecek konuma gelmiş bulunmaktayız.

e)Kur’an’ın Bütünlüğü Üzerine kitabı ile bir bütün olarak Kur’an’ı değerlendirmenin önemini ve birbiri ile bağlantısına bakılmaksızın yorumlanan ayetlerin ne kadar yanlış anlaşılabileceğini görmüş bulunmaktayız.

f)Kur’an Nedir isimli kitap ile de Kur’an’ın sadece kuru bir bilgiler manzumesinden oluşmadığını bizzat yaşanılarak anlam kazanacağını ve oku düşün anla yaşa ilkelerinin Kur’an’ın anlaşılması açısından çok önemli olduğunun farkına varmış bulunmaktayız.

g)Tefsir kelimesinin anlamını,mahiyetini,meal ve tercümeden farkını ve Te’vil ile Tefsir arasındaki benzerlik ve farkları görmüş ve anlamış bulunmaktayız.  

h)Kur’an’ı Kerim Tefsirinin nasıl ve neden ortaya çıktığını öğrenmiş ve günümüzdeki tefsir çalışmaları hakkında genel anlamda bilgi sahibi olup birkaç söz söyleyebilecek konuma gelmiş bulunmaktayız.

I)Son olarak,sayın hocamız Ahmet Nedim Derinsu’yu tanımış olmaktan çok memnun olduğumuzu belirtmek istiyorum,kendilerine bize verdiği değerli bilgilerinden ve ilmi belleğimize yaptığı  katkılarından dolayı çok teşekkürlerimizi sunuyoruz…


0 Yorum - Yorum Yaz

ELİF TOK-11040305    10.05.2013

Kur'an nedir? adlı kitaptan kutsal kitabımız Kur'an'ı "insan" çerçevesinde değerlendirmeyi ve Kur'an'ın insanın hayatını anlamlandıran kitap olduğunu, Yüce Allah'ın insana,insan,evren ve yaratıcı ile ilişkilerinin nasıl olması gerektiğini öğretmek için örnek ve önder kişilikler olarak peygamberleri gönderdiğini öğrendim.Kur'an'ın bütünlüğü üzerine adlı kitaptan ise Kur'an'ı bir bütün olarak değerlendirmemiz gerektiğini, Kur'an'ın kendi ifadesiyle çelişkiden uzak kitap olduğunu, Kur'an'ı değerlendirirken mümkün olduğunca öznellikten kaçınılması gerektiğini, Kur'an'ı anlamada sünnetin, sahabenin, Arap dili ve edebiyatının, insanlık tarihini göz önünde bulundurmanın vb. önemli olduğunu, Kur'an'ın kendi kendini açıklayıcı bir özellik taşıdığını öğrendim.Tefsir tarihi ile ilgili de genel bilgiler edindik.Dersimizde Kur'an'ı hayatın her safhasında yeri olan kutsal kitabımız olarak öğrenmek bence çok güzel bir kazanımdı.Ancak Kur'an'ı nasıl tefsir etmemiz gerektiğiyle ilgili derslerimizde daha çok bilgi verilip örnekler gösterilseydi bizim için çok faydalı olacaktı.Ayrıca ödevlerimizi siteye girmekle ilgili de pek çok sorun yaşadık, ödevleri siteye girmeye çalışırken kitapları okuduğum süreden daha çok zaman harcadım.Sitenin amacı güzel ama kullanışlı değil.


0 Yorum - Yorum Yaz

   10.05.2013

Büşra İNAN / 11040437 / İDKAB-2

 Tefsir dersinden yeterince faydalanabildiğimizi düşünmüyorum ama bunun sebebi dersi tek bir dönem içinde görmüş olmamız. Bu kısa döneme rağmen ödev amaçlı okuduğumuz kitapların faydasını göreceğimize inanıyorum. Ödevleri yaparken çok bunalmış, zorlanmış olsak da dersin içeriği hakkında önemli bilgiler öğrendik. Öğrendiğimiz bu bilgileri inşallah kullanabiliriz…


0 Yorum - Yorum Yaz


·          *

Ku  *Kur’an’ın hayatı anlamlandırmaya çalışan biz insanlar için,özümüze uygun davranışları bize bildirerek hayatımıza anlam katan,hayatımızı anlamlandıran hidayet rehberi olduğunu,

*Oku,düşün,anla,yaşa diyerek, sadece anlamadan okunup raflara kaldırılacak bir kitap olmadığını,insan için sürekli başvurması gereken bir hayat rehberi olduğunu,

*Kur’an’ın bize araç ve amaç değerleri fark ettiren,amaç değerlere ulaşmak için araç değerlerin kullanılması gerektiğini hatırlatan özel kitap olduğunu,

*Doğru anlaşılması için,onu bir “bütün” olarak ele almanın çok önemli olduğunu zira farklı surelerde geçse de ayetlerin birbirini tamamladığını;bir kelimenin birden fazla anlama gelebildiği için de önceki ve sonraki ayetler ile ve o kelimenin kullanıldığı diğer ayetlerle değerlendirilmesi gerektiğini,

*Bunun yanında yine doğru anlaşılması adına Arapçaya hakim olmak gerektiğini,özellikle de Kur’an’ın indiği dönem arapçasının gözden geçirilmesinin çok önemli olduğunu ,

*Her insanın dolayısıyla tefsircilerin de yaşadıkları dönem,kültürleri,aldıkları eğitim,uzmanlık alanları,kavrayışları,mensubu oldukları mezhep vs. birbirinden farklı olduğu için üzerinde durdukları konuların,bazı kelimeler için seçtikleri anlamların bu farklılıklardan etkilendiğini,kaynak aynı olsa da tefsirlerin farklı olabildiğini/olma nedenini ,

*Tefsirlerin, tefsircilerin görüşlerini yansıttığını dönemin bilim,ilim,anlayışlarından etkilendiklerini,bundan dolayı tefsircilerin kimi zaman yanılabildiklerini,örneğin tefsirinde dünyanın düz olduğunu yazan tefsirciler olduğunu, Razi’nin de tefsirinde “dünyanın dönmediğini yazdığını,Muhammed Abduh’un  da Darvin teorisine sıcak baktığını,

*Hayatı anlamlandırmanın 3 şekilde gerçekleştiğini 1)Salih amel  2)Sevmek 3)Sabır  ki Kur’an da da  sık sık karşımıza çıkan unsurlar olduklarını ( And olsun zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak, iman edip de sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka (Onlar ziyanda değillerdir). (ASR S. )  hatırlatan bir ders olmuştur.

    Bunun yanında:

*Levhaların hayatın her anı ile ilgili mesajlar verdiklerini ve bununla ilgili olarak insanları düşünmeye sevk ettiklerini,

*Eski yapıtların,eserlerin” günümüzde yapılanların aksine”  çoğu zaman ayrıntısına varıncaya kadar    çok özel anlamlar içerdiklerini.örneğin;                                     Selimiye cami nin pencerelerinin 5 kademeli oluşunun islamın 5 şartını ,pencerelerin 99 tane oluşunun Esma-ül Hüsnayı,külliyenin tümünde de 32 kapı olması da 32 farzı temsil etmektedir.Bunların yapımında ince bir zeka,estetik anlayışı olduğunu, öğrendik/hatırladık.

*Taberi,Er-Razi,İsmail Hakkı Bursevi,Seyyid Kutub gibi bir çok tefsirciyi genel olarak tanıdık.çoğunun üstün zekalı,çok yoğun çalışan ve yaşayan,küçük yaşlardan itibaren çok iyi bir eğitimden geçerek bir çok ilimle kendilerini donatan insanlar olduklarını, örneğin Taberi’nin 40 sene boyunca her gün 40 varak yazarak oldukça hacimli eserler meydana getirdiğini,

*Bazı tefsircilerin dönemin siyasi gelişmelerinden etkilendiğini mesela,Seyyid kutub’un (yoldaki işaretler,Fizilali’l Kur’an) siyasi nedenlerden dolayı idam dildiğini öğrendiğimiz/hatırladığımız bir ders oldu.

*Son olarak da:İnsan bedeninin insana emanet olarak verildiğini,genç yaşta kendimize dikkat ettiğimiz ölçüde yaşlılıkta rahat olacağımızı,bunun için de doğru düzgün beslenmenin (kahvaltı yapmak,süt ve yumurtayı ihmal etmemek gibi)  çok önemli olduğunu hatırladığımız bir ders oldu bu dönem tefsir dersi.

 


0 Yorum - Yorum Yaz


·          *

Ku  *Kur’an’ın hayatı anlamlandırmaya çalışan biz insanlar için,özümüze uygun davranışları bize bildirerek hayatımıza anlam katan,hayatımızı anlamlandıran hidayet rehberi olduğunu,

*Oku,düşün,anla,yaşa diyerek, sadece anlamadan okunup raflara kaldırılacak bir kitap olmadığını,insan için sürekli başvurması gereken bir hayat rehberi olduğunu,

*Kur’an’ın bize araç ve amaç değerleri fark ettiren,amaç değerlere ulaşmak için araç değerlerin kullanılması gerektiğini hatırlatan özel kitap olduğunu,

*Doğru anlaşılması için,onu bir “bütün” olarak ele almanın çok önemli olduğunu zira farklı surelerde geçse de ayetlerin birbirini tamamladığını;bir kelimenin birden fazla anlama gelebildiği için de önceki ve sonraki ayetler ile ve o kelimenin kullanıldığı diğer ayetlerle değerlendirilmesi gerektiğini,

*Bunun yanında yine doğru anlaşılması adına Arapçaya hakim olmak gerektiğini,özellikle de Kur’an’ın indiği dönem arapçasının gözden geçirilmesinin çok önemli olduğunu ,

*Her insanın dolayısıyla tefsircilerin de yaşadıkları dönem,kültürleri,aldıkları eğitim,uzmanlık alanları,kavrayışları,mensubu oldukları mezhep vs. birbirinden farklı olduğu için üzerinde durdukları konuların,bazı kelimeler için seçtikleri anlamların bu farklılıklardan etkilendiğini,kaynak aynı olsa da tefsirlerin farklı olabildiğini/olma nedenini ,

*Tefsirlerin, tefsircilerin görüşlerini yansıttığını dönemin bilim,ilim,anlayışlarından etkilendiklerini,bundan dolayı tefsircilerin kimi zaman yanılabildiklerini,örneğin tefsirinde dünyanın düz olduğunu yazan tefsirciler olduğunu, Razi’nin de tefsirinde “dünyanın dönmediğini yazdığını,Muhammed Abduh’un  da Darvin teorisine sıcak baktığını,

*Hayatı anlamlandırmanın 3 şekilde gerçekleştiğini 1)Salih amel  2)Sevmek 3)Sabır  ki Kur’an da da  sık sık karşımıza çıkan unsurlar olduklarını ( And olsun zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak, iman edip de sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka (Onlar ziyanda değillerdir). (ASR S. )  hatırlatan bir ders olmuştur.

    Bunun yanında:

*Levhaların hayatın her anı ile ilgili mesajlar verdiklerini ve bununla ilgili olarak insanları düşünmeye sevk ettiklerini,

*Eski yapıtların,eserlerin” günümüzde yapılanların aksine”  çoğu zaman ayrıntısına varıncaya kadar    çok özel anlamlar içerdiklerini.örneğin;                                     Selimiye cami nin pencerelerinin 5 kademeli oluşunun islamın 5 şartını ,pencerelerin 99 tane oluşunun Esma-ül Hüsnayı,külliyenin tümünde de 32 kapı olması da 32 farzı temsil etmektedir.Bunların yapımında ince bir zeka,estetik anlayışı olduğunu, öğrendik/hatırladık.

*Taberi,Er-Razi,İsmail Hakkı Bursevi,Seyyid Kutub gibi bir çok tefsirciyi genel olarak tanıdık.çoğunun üstün zekalı,çok yoğun çalışan ve yaşayan,küçük yaşlardan itibaren çok iyi bir eğitimden geçerek bir çok ilimle kendilerini donatan insanlar olduklarını, örneğin Taberi’nin 40 sene boyunca her gün 40 varak yazarak oldukça hacimli eserler meydana getirdiğini,

*Bazı tefsircilerin dönemin siyasi gelişmelerinden etkilendiğini mesela,Seyyid kutub’un (yoldaki işaretler,Fizilali’l Kur’an) siyasi nedenlerden dolayı idam dildiğini öğrendiğimiz/hatırladığımız bir ders oldu.

*Son olarak da:İnsan bedeninin insana emanet olarak verildiğini,genç yaşta kendimize dikkat ettiğimiz ölçüde yaşlılıkta rahat olacağımızı,bunun için de doğru düzgün beslenmenin (kahvaltı yapmak,süt ve yumurtayı ihmal etmemek gibi)  çok önemli olduğunu hatırladığımız bir ders oldu bu dönem tefsir dersi.

 


0 Yorum - Yorum Yaz


-Tefsir dersini en son imam-hatipte görmüştüm ve çok sevdim.Burda da tefsir dersimiz olduğunu öğrenince çok sevinmiştim fakat zorlanacağımı düşündüm.O yüzden çok çalıştım, fakat istediğim puanı alamayınca üzüldüm.Bu beni tefsir dersinden soğuttu.Sizin çok farklı bir ders işleme metodunuz var.Biz buna alışık değiliz.Bu dersten çok bir şey öğrendiğimi de düşünmüyorum malesef diğer derslerde olduğu gibi.Çoğu arkadaşın yaptığı gibi bende sadece dersi geçmek için uğraşıyorum bir şeyler öğrenmek için değil.Genel olarak baktığımda bilgisayarı kullanmayı öğrendim.Bu yazıları yazarken çok zorlandım çünkü bilgisayarım yoktu.Bir tek o sıkıntı oldu.Her şey için teşekkürler.hakkınızı helal edin.

 


0 Yorum - Yorum Yaz

TEFSİR 5    10.05.2013

TEFSİR 5. BÖLÜM
Bu dersin sonunda ;
1. Tefsir ilmi hakkında geniş bilgi sahibi oldum.
2. Tefsirin diğer ilimlerle (Hadis, Tarih, Filoloji, Kelam, Fıkıh vb.) nasıl bir ilişkisi olduğunu gördüm.
3. Kur'an tefsiri yapılırken dikkat edilmesi gereken hususları (Siyak-Sibak, Bütünlük, İndirildiği tarih, dil ve çevre koşullarını) öğrendim.
4. Tefsir çeşitleri (Rivayet, Dirayet, İlmi, Fıkhi, Tasavvufi, Felsefi vb.) hakkında bilgi sahibi oldum.
5. Peygamber, Sahabe, Tabiin ve sonra ki müfessirlerin tefsirlerinin ( Taberi, El Ferra, Er Razi, Zemahşeri, Muhammed Abduh vb.)özelliklerini öğrendim.
6. Tefsir alanında yapılan çalışmalar (İlmi, İdeoloijk, Tarihsel-Eleştirel vb.) hakkında bilgi sahibi oldum.
7. Kutsal kitabımız olan Kur'an'ı Kerim'in ne olduğunu , hayatımızı onunla nasıl anlamlandırabileceğimizi öğrendim.
8. Kültürümüzde, gelenek-göreneklerimizde, mimari yapılarımızda ve dini mekanlarımızda Kur'an'ın ve dini değerlerin yerini gördüm. TUĞBA KALAYCI İDKAB 2
0 Yorum - Yorum Yaz


ESRA UĞUR / 11040330 İDKAB-II

0 Yorum - Yorum Yaz



TEFSİR 5    10.05.2013

BÜŞRA GÖKDOĞAN 11040152-İDKAB2
-Öncelikle Allah Ahmet Nadim Serinsu hocamızdan razı olsun.Ne mutlu ki Rabbim bize onun ilminden istifade etmemizi nasip etti.Böyle bir dersi işin ehlinden almak çok büyük bir nimet doğrusu.
-Ben bu dersten Kur'an ile hayatımı nasıl anlamlandırabileceğimi öğrendim.Kur'an nedir sorusuna artık verebilecek cevaplarım var. Kur'an'ın insanın anlam arayışına cevap olduğunu öğrendim.
-İslami değerlerin geleniğimize, kültürümüze nasıl etki ettiğini ve mekan ve mimari yapılarımıza girmiş olduğunu ayrıntılı olarak gördüm.
-Kur'an'ı tefsir ederken bütünlüğünü göz önüne alarak tefsir edilmesi,ayet, siyak-sibak, bütünlük çerçevelerinin gözetilmesi gerektiğini öğrendim.
-Tefsir tarihi, tefsir çeşitleri(rivayet, dirayet, ilmi, ideolojik, fıkhi vs.), müfessirlerin hayatları ve tefsirleri(Razi, Taberi,Ferra, Muhammed Abduh, Zemahşeri vs.) hakkında bilgi sahibi oldum.
-Hocamızın bizde tefsir hakkında bir alt yapı oluşturduğunu, ve bunun üzerine katkı yapmanın bize düştüğünü düşünüyorum.
BÜŞRA GÖKDOĞAN 11040152-İDKAB2
0 Yorum - Yorum Yaz

esra uğur    10.05.2013

ESRA UĞUR / 11040330 İDKAB-II

Öncelikle tefsir dersinin işleniş tarzı düşündüğümden farklı olduğunu belirtmek istiyorum. Lisede gördüğümüz gibi tektip ayet tefsiri şeklinde bir ders yerine insanlara Kur’an’ı nasıl anlatabileceğimiz hakkında güzel bilgiler verdiğinizi düşünüyorum. Derste okuduğunuz slaytların çok verimli olduğunu düşünmüyorum çünkü hep yazı içerikli slaytlar öğrencileri genelde sıkar. Bunun yanında uykumuzu açmak için yaptıklarınızı da göz ardı etmemek gerek J.

 İlk okuduğumuz Kur’an nedir? kitabıyla Kur’an’ın insan hayatına nasıl anlam kattığını kavramış oldum. ‘’Kur’an’ın Bütünlüğü Üzerine ‘’adlı  kitaptan da Kur’an’ın kendi bütünlüğü içinde anlam taşıdığını ve Kur’an’ın bir bütün içinde değerlendirildiğinde daha anlaşılır olabileceğini öğrendim. Okuduğum kitapların yanında derste tefsir tarihi ile ilgili bilgiler edindim. Özellikle verdiğiniz fotokopi bilgilerinin bu noktada kendime oldukça katkısı olduğunu düşünüyorum. Özetlerin blogda paylaşımı sırasında çok sorun yaşasakta blogda paylaşım düşüncesi bence faydalı oldu.


0 Yorum - Yorum Yaz

rukiye uslu    10.05.2013

RUKİYE USLU  / 11040322 İDKAB-II

Tefsir dersi hakkında kazanımlarımın gözle görünür derecede arttığını düşünüyorum. Gerek okuduğumuz kitaplar gerekse verdiğiniz fotokopiler her biri kendimi geliştirmem adına fayda sağladı. Öncelikle Kur’an Nedir? kitabıyla Kur’an’ın insan hayatına kattığı anlamı öğrendim. Kur’an nedir diye sorulduğunda buna birçok cevap verilebilir fakat bu kitapla en doğru cevabı nasıl verebileceğimi düşünmeye başladım. Bu kitaptan sonra Kur’an’ın bütünlüğü üzerine okuduğumuz kitap, kavrayışımı daha arttırdı. Kur’an’ı tek tek ayetler halinde değil bir bütün olarak ele alınması gerektiğini anladım ve Kur’an’ın bir bütün halinde anlam verdiğini öğrendim. Derste aldığımız ek bilgiler(fotokopiler) bilgimi arttırdı. Sınıfta sınav kağıtlarına bakarak en iyiyi söylemeniz teşvik amaçlı olabilirdi fakat kötüleri yermeniz doğru bulmadım. Bunun yanında bloğa yazı paylaştıktan sonra yazılar birbirine girdiği için zorluk yaşadığımızı da ayrıca belirtmek istiyorum.


0 Yorum - Yorum Yaz

Tefsir 5    10.05.2013

Elif Kara 11040183 idkab-2
•Derste öğrendiğim ilk şey başta anlamasam da Kur'an'ın yalnızca bir kitap olmadığını ve bizim hayat rehberimiz olduğunu öğrendim.
•Bu ders sayesinde Kur'an nedir diye sorulduğunda verebileceğim güzel ve anlamlı bir cevabım oldu.
•Kur'an'a hayatın her alanında ihtiyaç olduğunu ve bu alanlarla ilgili Kur'an'da bizi yönlendirecek bilgiler olduğunu öğrendim.
•Okuduğum kitaplar sayesinde yeni bakış açıları kazandım ve Kur'an nedir kitabından Kur'an'la ilgili bilmediğim birçok şey öğrendim. İnsanın Kur'an'a bakış açısının yanlış olduğunu onu hayatının merkezine koyması gerektiğini anladım.
•İnsanın doğası gereği bir anlam arayışı içinde olduğunu ve uğruna yaşayabileceği bir şey aradığını bu uğruna yaşayabileceği hedefin de Kur'an olduğunu anladım.
•Kur'an'ın yalnızca okumanın ve kılıflar içinde korumanın hiçbir anlamı olmadığını O'nu okuyup, düşünüp, anlamamız gerektiğini öğrendim.
•Tefsir tarihi hakkında bilgi sahibi oldum ve tefsirin asıl manasının ne olduğunu kavradım.
•Tevil, meal, gibi kavramların ne demek olduğunu öğrendim.
•Kur'an'ın Kur'an'la tefsirinin ne kadar mühim olduğunu ve eğer bu göz ardı edilirse Kur'an ayetlerinin yanlış yorumlanabileceğini ve bu yanlışlar büyük yanlışlar doğuracağını gördüm.
•Kur'an'ın tefsir etmenin neden gerekli olduğunu ve tefsirin yalnızca Kur'an'ı dil bakımından açıklamak olmadığını ve aynı zamanda tarih gibi birçok bilimden yararlanılarak bir yorumlama işi olduğunu öğrendim.
•Kur'an'ın dinamik bir yapıya sahip olduğunu her çağa hitap ettiğini ve yalnızca geçmiş tefsirlere bağlı kalınarak Kur'an'ın yeterince iyi anlaşılamayacağını anladım.
•Tefsir çeşitleri, tefsir çalışmaları ve bu tefsir çalışmalarının mahiyeti hakkında bilgi edindim.
•Bazı önemli müfessirler hakkında bilgi sahibi oldum.
•Derste yalnızca tefsirle ilgili teorik bilgileri öğrenmedik aynı zamanda nasıl bir insan olmamız gerektiğini, doğru hayat anlayışının ne olduğunu, yaşadığımız dünyaya nasıl bakmamız gerektiğini, her yerden öğrenemeyeceğimiz kuru bilgilerden ziyade hocamızın bize hayat tecrübesinden hareketle aktardığı bilgiler edindim.
•Ayrıca bu ders sayesinde çeşitli video ve resimlerle dersin durağanlıktan kurtulacağını ve öğrenciye verilmek istenen mesajın daha etkili ve kalıcı olacağını öğrendim.
•Son olarak da bize her zaman hayat sermayesini iyi değerlendirmemizi söyleyen ve günümüzde bilgi her yerde hatta cebinizdeki akıllı telefonlarda ama önemli olan doğru bilgiye ulaşmak ve o bilgiyi öğrenip hayatımıza uygulamamız gerektiğini söyleyen Ahmet Nedim Serinsu hocama bize emek verdiği ve bizi önemsediği için teşekkür ederim.
Elif Kara 11040183 idkab-2

 

 


0 Yorum - Yorum Yaz


 selamun aleyküm sizin gibi değerli ve alanında en iyilerinden biri olan bir hocadan böylesine önemli bir dersi almaktan sevinç ve gurur duyduk. orjinal tavırlarınız özellikle durup durup "Allahhh" demeniz yine şakalarınız verdiğiniz örnekler anlattığınız şeyler ve anlatma şekliniz hem bizim öğretmenlik hayatımızda hem de öğrencilik hayatımızda hem çok faydalandık ve faydalancağız gibi duruyor. Allah razı olsun hocam... :)  
0 Yorum - Yorum Yaz

kazanımlar    10.05.2013

FİRDEVS BETÜL BARAN 11040058 İDKAB2

Kazanımlarımı şu şekilde sıralamak isterim:

1-kuran nedir? diye sorulduğu zaman herkesin aynı cevabı vereceği klasik bir cevabım vardı ama şu an insanları etkileyecek ve dikkatlerini çekecek bir tanıma sahibim.

2-Kur'anın bizden ne istediği ve bize düşen görevlerin neler olduğu konusunda daha bilinçli hale geldim.

3-Geçmişten günümüze bütün insanların aynı fıtrat üzere yaratıldığını fakat insanların kendi kişiliklerini farklı şekillerde oluşturduklarını,

4-bütün insanların anlam arayışı içinde olduklarını ,yaptığı davranışların ve düşüncelerin kendilerine göre mantıklı olduğunu,

5-bütün peygamberlerin tevhid inancı üzerinde durduklarını,

6-Kur'anın indirilişinden günümüze tefsir faaliyetinin devam ettiğini , her bir tefsir faaliyetinde bir önceki nesilden etkilenildiğini ve iletişim içinde olunduğunu,

7-Kur'an okumanın aktif bir süreç olduğunu , Kur'anın bizden yalnızca okunmasını istemediğini hayatımızı Kur'anla anlamlandırmamızı istediğini bu derste öğrendim.

8-Hayatını ilimle geçirmiş ve büyük fedakarlıklar yapmış olan önemli alimlerimizi birazda olsa tanıma imkanı buldum ve genel bilgi sahibi oldum.

9-Kur'anı kendi bütünlüğü içinde anlamamız gerektiğini ve Kur'anın kendi kendini tefsir ettiğini öğrendim.

10-tefsir  süreci hakkında bilgi sahibi oldum.

11-derste farklı yöntemler kullanmanın çok faydalı olduğunu ,dikkat çekici slaytlar ve videoların çok başarılı olduğunu düşünüyorum.

12-bu ders sayesinde iki tane kitap daha okumuş oldum 

13-hocamıza çok teşekkür ediyorum çok değerli bir insan  bu ders benim için hakikaten çok verimli oldu, genel bir zihniyet kazanmış oldum.hocamızda dikkatimi çeken en önemli özellik çok fedakar olmasıydı bizlere çok emek verdiğini gördüm.bize önem verip derslerimize geldiği için ayrıca teşekkür ederim hayatı boyunca başarılar diliyorum...


0 Yorum - Yorum Yaz


Kur'an'ı anlamak için önce onun ne olduğunu bilmemiz gerektiği,insanın hayatını anlamlandırmaya yönelik bir fıtratı olduğu ve Kur'an'ın buna uygun bir kitap olduğunu,internetten ödev göndermenin nasıl olduğunu ve insanın gördüğünün ötesindekini anlamak için çaba sarfetmesi gerektiğini ve şuan aklıma gelmeyen birçok yeni şeyler öğrendim. Ve bu dersin yarım döneme sığdırılamayacak kadar önemli ve kapsamlı olduğunu düşünüyorum. Saygılarımı sunuyorum hocam tamamen verimli olmasa da çok şey öğrendiğimi düşünüyorum


0 Yorum - Yorum Yaz


TEFSİR DERSİNDEN KAZANIMLARIM/Eser KUŞ/11040240/ İDKAB-2

Tefsir dersiyle ilgili kazanımlarım şunlardır:

*Tefsir dersi bana hayatı anlamlandırmanın yegane yolunun Kur'an olduğunu tekrar hatırlattı.

* Kur'an'ın Allah'ın rızasını arayan insanlara nasıl "kamil insan" mertebesine ulaşılacağının bilgilerini içermekte ve bunu bizlere sunmaktadır.

*Kur'an'ın tefsirinin, yine Kur'an'ın kendi içinde varolduğu, bu yüzdende Kur'an'ın Kur'anla tefsir edilmesinin gerektiğini,  böylece Kur'an 'ın bizlere verdiği mesajların daha doğru şekilde algılanacağını anladım, Yani Allah'ın mesajları yine O'nun mesajlarıyla açıklığa kavuşturulabilir.

*Kur'an kendi bütünlüğü içinde değerlendirilmelidir.

* Bilimsel metodların tefsir bilimi için ne kadar önemli olduğunu ve araştırmacıların bu konuda ne kadar titiz davrandıklarını öğrendim. Günümüzdeki tefsir çalışmalarında bilimsel metodlar daha da ağırlık kazanmıştır.

*Yürütülen tefsir çalışmalarında araştırmacılar zaman zaman kendi görüşlerini de yansıtmışlar ya da mensubu bulundukları mezheplerin görüşleri paralelinde çalışmalar yapmışlardır.

*Kur'an'ın doğru bir şekilde tefsir edilebilmesi için kişisel düşüncelerin bir kenara birakılıp, çalışmaların nesnel, yani bilimsel metodlara uygun yürütülmesi gerekmektedir

*Tefsir çalışmaları Peygamberimiz Hz. Muhammed'den başlayıp, sahabe, tabiin, tebei tabiin olmak üzere günümüze kadar gelişerek devam etmiştir.

*Kur'an'ın tefsirini yapabilmek için iyi bir Arapça'ya ve ayetlerin indiği dönemin şartlarının bilgisine sahip olmak gerekmektedir. Yani Kur'an'ın indiği dönemde ki kasdettiği anlamı iyi tahlil etmek gerekmektedir.

*Yine yürütülen çalışmalarda diğer bilimlerdende istifade etmek gerekmektedir.

*İbn Ebi Hatim, Ebussuud, El-Kurtubi, Ez-Zemahşeri, Muhammed Abduh, Seyyid Kutub, Et-Taberi gibi ilim insanları bu alanda kendilerini yetiştirmiş ve tefsir bilimine önemli katkılar sağlamışlardır.


0 Yorum - Yorum Yaz


**Öncelikle Kuran-i Kerim'in hayatimdaki rolünü ve hayatimi nasil anlamlandirdiğini öğrenmiş oldum.
**Peygamberimizden beri sürüp gelen tefsir tarihini genel çercevede gördüm ve bu serüvene katkida bulunan tefsircilerimizi ismen ve genel özellikleriyle tanimiş oldum.
**Tefsir nedir ? tefsir icin ön hazirliklar nelerdir ? Tefsir ilminin bir yöntemi var midir ? sorularina net ve dogru cevaplar verebilecek seviyeye ulastim.
**Örnek tefsir metinlerine göz atarak gerek peygamberimiz dönemi gerek sahabe ve tabiun dönemi tefsirinin genel özellikleri hakkinda bilgi sahibi oldum.
**Günümüz tefsirlerinin geldigi nokta ve tefsirimizin hangi etkilere maruz kaldigini örneklerle gördüm ve yenilikci tefsir hareketlerini genel cercevede ögrenerek tefsir neleri icerebilir ? müfessirin yasadiklari tefsiri etkileyebilir mi ? sorulanina cevaplar buldum.
**Yine bu dersin sayesinde iki kitap ve bir ikitabin iki bölümünü okumuş oldum. Bu kitaplar benim tefsire bakisimi gelistirdi. Ayrica dersler tahminimin tersine daha eglenceli ve etkili gecti diyebilirim. Daha çok bilgi icerikli beklentime rağmen genel bi tefsir alt yapisi dersi işledigimize inaniyorum. Yine bizi biraz zor duruma düşürmesine ragmen günümüz teknolojisini verimli bir bicimde kullanmiş olduk bizler ve bizden sonraki nesillere verimli bilgiler biraktiğimizi düşünüyorum.Teşekkürler.

0 Yorum - Yorum Yaz


Saygıdeğer hocam öncelikle bir Anadolu Lisesi mezunu olarak Tefsir dersini ilk kez almış bulunmaktayım. Bu dersi almadan önce Tefsir dendiğinde Tefsir’in Kur-an’ın tercümesi olduğu şeklinde bir düşünceye sahiptim. Ancak ilerleyen haftalarda anladım ki bu ders yalnızca bu amaca yönelik olmak dışında hayatın bizzat kendisi ile çok yakından ilişkilidir. Şöyle bir işlediğimiz derslere göz atacak olursak; tefsirin çekirdek dönemi, Tefsir’in meal, tercüme ve te’vil ile benzerlik ve farkları  gibi konularda genel manada fikir sahibi oldum ve birkaç söz söyleyebilecek konuma geldiğimi düşünmekteyim. Ayrıca okuduğumuz Kur-an Nedir ? kitabı ile Kur-an’ın yalnızca bir bilgiler topluluğu olmadığını ve okurken oku, düşün, anla, yaşa anlayışıyla okunması gerektiğinin farkına vardım... Son olarak size verdiğiniz değerli bilgilerden dolayı çok teşekkür eder ve bilimsel yolculuğunuzda başarılar dilerim...        


0 Yorum - Yorum Yaz


• Bu derste öncelikle Kuran nedir sorusunu sorulduğunda Kuranın insanın hayatını anlamdıran kitap olduğunu ve kuranın oku-düşün-anla-yaşa prensibiyle bakmamız gerektiğini öğrendik.Çünkü ; Kuranı anlamak için sadece okumak yeterli değildir, üzerinde düşünmemiz ve hayatımızda uygulamamız gerekir.
• Derste kulladığımız kaynaklara bakacak olursak ; Kuran nedir ?adlı kitaptan insanın anlam arayışını ,insan neden hayatını anlamdırmaya çalıştığını ,insanın anlam arayışı nasıl gerçekleştirdiğini ve insanın anlam arayışının Kuranla ilişkisi üzerinde konuştuk, bilmediklerimizi öğrendik, bildiklerimizi de pekiştirdik. Kuran nedir konusunda da kuranın anlamını ve kuranla ilgili kavramları (vahiy,ayet,sure,...) pekiştirdik.
• Kuranın bütünlüğü üzerine adlı kitaptan :Kuranın sahip olduğu özellikler üzerinde durduk..Kuranı bütün olarak ele almamız gerektiğini öğrendik.Kuranın bütünlük içinde anlamamıza engel olan hataları gördük. Bildiklerimizi pekiştirmemize yardımcı oldu, bilmediğimiz kavramları öğrenmeye gayret ettik.
• Kuran ve hadis ilimleri kitabından da :Tefsir ilminin tanımı,tefsir ilmi içerisinde geçen kavramları gördük.İlk dönem tefsirini ,peygamber dönemi,sahabe dönemi ,tabiin dönemi tefsirlerini,özelliklerini öğrendik.Tefsir çeşitlerini dirayet ve rivayet tefsirini bu iki tefsirinde aslında tefsir faliyetinden değil ,tefsir eseri ortaya koymadaki tercihten dolayı ortaya çıktığını öğrendik.Yine dirayet tefsiri çeşitlerini (fıkhi,ilmi,tasavvufi,felsefi) tefsirleri genel olarak öğrendik.Günümüz tefsir çalışmaları ,yenilikçi tefsir çalışmalarının üzerinde durduk genel olarak ve neden yenilikçi anlayışın geleneksel anlayışa karşı ortaya çıktıklarını öğrendik.tefsir alimleri hakkında az da olsa bilgi sahibi olduk fakat ben bu bölümün üzerinde biraz daha ayrıntılı durmamız gerekirdi düşüncesindeyim .
• Son olarak hocam bize zamanınızı ayırdığınız için ve göstermiş olduğunuz çabadan dolayı teşekkür ederiz.Bizlere bir şeyler öğretmek için gayret gösterdiniz.Hocam ben açıkçası tefsir dersinin biraz daha bilgi ağırlıklı geçeceğini düşünüyordum.Zamanın kısıtlı olması yada ders işleme tekniğinizin farklı olması buna etken olabilir. Buna rağmen öğrendiğimiz çok şey oldu .Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim ...
0 Yorum - Yorum Yaz


TEFSİR DERSİ KAZANIMLARI

Tefsir her insanın hayatın anlamı için bilmesi ve hakkın da bilgi sahibi olması gereken bir konudur. İnsan dünyaya geldiği ilk andan itibaren var oluşun kapısından adım atmış olur. Bu nedenle insan neden yaratıldığını ve dünya hayatın da ki rollerini öğrenebiliceği yegane kaynak kutsal kitaplardır.
Mensubu olduğu kutsal kitabın insan ne anlama geldiğini insan bilmelidir. Aksi halde ona sadece yazıda iman etmiş olur ki bu da eksik kalır.
Tefsir belli başına bir ilimdir. Bizde bu derste bu ilimin tanımı kaynağı metodu ve tarih içinde ki seyri hakkında bilgi sahibi olduk. Gerek okuduğumuz kitaplar gerekse yapılan araştırmalarla bu ilimi kabaca tanımlama imkanı bulduk. Mesela tefsirin Hz. Muhammet ile başlaması ilk dönem tefsir alimleri metodunu ikiye ayrılması gibi. Aynı zaman da tefsir kavramını tanımakla kalmayıp onun öncü ve en iyilerini tanıma imkanı bulduk.
Benim adıma dersten aldığım en büyük katkı hocam Ahmet Nedim'in mükemmel sunumuydu. Bir öğretmen adayı olarak bunu kendime en büyük kazanç olarak görüyorum ve ileride aynı şekilde kullanmak için sabırsızlanıyorum. Hocamıza verdiği değerli bilgi ve birikimlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum ve ilim yolculuğunda sonsuz başarılar diliyorum...


0 Yorum - Yorum Yaz


       Öncelikle daha önce hiç tefsir dersi almadığım, içerik hakkında fazla bilgi sahibi olmadığım ve ders işleme metodunun bir hayli farklı olduğu ya da bana öyle geldiği için zorlandığımı söylemeden geçemeyeceğim. Ayrıca derslerde kullanılan slaytlardan fazla verim alamadığımı da söylemeliyim.      Ancak özellikle çocuklarla bire bir muhatap olacağımız için çocuklara ayrıca insanlara Kur’an’ı nasıl anlatmam gerektiği noktasında kazanımların olduğunu da belirtmek istiyorum. Kur’an’ın bizlerden ne istediği, Kur’an okuma sürecinin aktifliği, tefsir süreci hakkında ve tefsir alimleri hakkında genel de olsa bir bilgi sahibi oldum.        Bu denli önemli bir dersin tek bir döneme sıkıştırılıp özellikle bazı derslerin boş geçmesi beni rahatsız eden en önemli şey oldu. Ayrıca sınavlarda soruların cevabını bildiğim halde sırf anlayamadığım için yanlış yapmam ve yeterli puan alamamam beni çok üzdü. Sınavlarda soruların daha net olmasını talep ediyorum.       Her şey için teşekkür ediyorum.

 


0 Yorum - Yorum Yaz


Düz lise mezunu olduğum için tefsir ilmiyle daha önce hiç karşılaşmamıştım. Sadece genel olarak ayetleri açıklayan disiplin olarak biliyordum. Ama artık az çok öğrendim tesfir nedir, ne değildir? Hangi yolları izler ve neyi amaçlar. Yani kısaca bilkentli kız gelip sordugu zaman ona tefsir ilmi hakkında söylecek birsürü seyim var bu ilmi bize gösterdiğiniz ve sevdirdiğiniz için teşekkürler hocam Allah sizden ve sizin gibi eğitim gönüllülerinden razı olsun.

Saygılarımla... 


0 Yorum - Yorum Yaz

Muhammet ikbal KÖKSAL    10.05.2013

Sayın hocam ben derslerin neredeyse hepsine girmiş bulunmaktayım ve derslerede gerçekten severek girdiğimi söylemek istiyorum . Bu dersten kazanımlarım özellikle tefsir ilmi ile alakalı Bir çok bilmediğimiz hususu öğrendik sizden. teşekkür ederiz. Örnek vermem gerekirse ben İsrailiyatın tefsirde yer bulacağını aklımın ucundan bile geçirmezdim ancak işin gerçeği öyleymiş. Bu ilmin ne kadar kapsamlı ve büyük olduğuna şahit olduk bunun yanında özellikle vurguladığınız olağan üstü yaşama sanatına KURAN aracılığıyla ulaşabileceğimizi öğrendik . Bu da bence en önemlisi yaradanın bizden istediği şey; doğru düzgün, yanlışa düştüğü zaman Rabbine sığınan ve onun yolunda ilerleyen iyi işleriyle herkese örnek olan bir İNSAN olmamız.Yaradan Bunu bize Kuranda farklı biçimlerde defalarca anlatıyor bizler sadece Kuranı okumalı bunun üzerinde düşünmeli onu anlamaya gayret göstermeli ve ve olağanüstü biçimde, en güzel şekilde yaşamaya çalışmalıyız.Ben her ortamda Kuranın yaşamımızda yer bulabileceğine inanıyorum artık. Her konuda her saniye Kuranı yaşayabiliriz, kararlarımızı ona göre verebiliriz ve eylemlerimizi onun ışığında gerçekleştirebiliriz.bizim bu şekilde gerçekleştirdiğimiz eylemlerimizede kendi tefsirimiz diyebiliriz .bunların hepsini bu kısa zamanda öğrendimizde bir gerçek . Bundan sonrasnda herkes kendi okuyacağı kadar öğrenir. bu ilimde kendini ancak o şekilde geliştirebilir. Siz kapıyı araladınız, bize ise kapıdan içeri göz atıp içeri adım atmak kaldı sadece saygılar...
0 Yorum - Yorum Yaz


Bu dersi ilk defa alan biri olarak pek bilgim yoktu tefsir denildiğinde aklıma sadece ayet açıklaması gelirdi ancak bu dersten sonra sadece bundan ibaret olmadığı, bilimde, hayatın her alanında, günlük yaşamda da karşımıza çıktığını öğrendim. Kur'an'ın bölümlerinin birbirini tamamlayıp, desteklediği, kendi içinde bir bütünlüğünün olduğu, kendi kendini nasıl tefsir ettiğini ve bu şekilde bakıldığında, değerlendirildiğinde daha iyi ve kolay anlaşılabileceğini öğrendim. Kur'an'ın Arapçasını okumanın yanında, mealini okumanın, onun asıl vermek istediği mesajı alabilmenin, anlayabilmenin önemi ve bununlada kalmayıp anladıklarımızı hayatımıza uygulamamız gerektiğini öğrendim. Bu anlamda benim için Kur'an'a yönelik merak uyandıran, ilgimi artıran bir ders oldu.  
0 Yorum - Yorum Yaz


Bu dersten en önemli kazanımım; Kur'an'ın hayatımda yeterince yer etmediğinin, bunun da hayatımda çok büyük bir eksiklik olduğunun farkına varmam oldu.Günümüzde insanlar Kur'an-ı Kerim'i Arapça metninden okumakla yetinmekte, gerek meal gerekse tefsiri olsun anlamına yönelik açıklamalarla meşgul olmamaktalar.Ben de derslerimin yoğunluğu vs. dolayı Kur'an'la çok fazla ilgili olduğumu düşünmüyorum. Çoğu zaman sadece okumakla yetiniyorum.Ama bu dersle anladım ki, Kur'an bizden yalnızca okunmayı değil, anlaşılıp yaşanılır hale getirilmeyi istemektedir. Kur'an'ı klasik tanımlardan uzak bir şekilde tanımlayarak farklı bir bakış açısı kazanmam, tefsir ilmine, tarihine giriş bilgileri hakkında fikir sahibi olmam da diğer kazanımlarım arasında.Önceleri benim tefsirden anladığım, sadece Kur'an ayetlerinin yorumlanması ya da iletmek istediği mesajın anlaşılmasıydı.Fakat bu ders sayesinde tefsirin, Kur'an mesajlarının hayatımızdaki yansımalarının farkına varabileceğimizi, yaptığımız her bir hal ve hareketin insanın hayatını anlamlandırmasında insanı yönlendiren etkenler olduğunu kavradım.İnsanların yaşayış tarzlarında, kültürlerinde, yaptıkları eylemlerde, kullandıkları eşyalarda, tasarladıkları mimaride bile tefsirin yansımalarını görebiliyoruz.Dolayısıyla Kur'an, hayatımızın her alanına hakim, iyi bir rehberdir.Bu ders ile de bu rehbere uymamız gerektiğini, onu hayatımızın merkezine alırsak hayatın anlamını bulabileceğimizi anladım.Kur'an ile meşgul olmayı gerektiren derslerimizin olması çok güzel, kendi adıma da çok faydalı olduğunu düşünüyorum, ama keşke daha geniş zamanda bu dersler işlenilse de yüzeysel olmasa.Ahmet Nedim Serinsu hocamıza çabalarından ve dersine verdiği önemden dolayı teşekkür ediyorum..
0 Yorum - Yorum Yaz


Tefsir derslerine devam ettiğim süre zarfında birtakım gerekli bilgileri öğrendiğimi düşünüyorum. Okuduğumuz  kitapların bize yüksek bir getirisinin olacağına inanıyorum. Hocamızın farklı mizacının derse olan ilgiyi artırdığı su götürmez bir gerçek. Bu derste öğrendiklerimin üzerine daha fazlasını katarak bu  ilmi tamamıyla öğrenebiliriz inşallah ..
0 Yorum - Yorum Yaz


 ZEYNEP EROL 11040134 İDKAB/2

*Kur’an’ın nasıl bir kitap olduğuna dair sorulacak bir soruya kalıpların dışına çıkarak daha güncel, bilinçli ve kapsamlı cevap verebilecek  bilgiyi edindim.

*Kur’an’ın tefsirinin nasıl yapılması gerektiği, Kur’an tefsirinde nelerin  yanlış yapıldığı ve Kur’an tefsir kaynaklarının neler olduğu konusunda bilgi sahibi oldum.

*Tefsir  ilminin tarih içinde geçirdiği dönemler, tefsir kaleme alma yöntemleri ve tefsir çeşitleri hakkında bilgi edindim.

*Tefsir alanıında önemli müfessirlerin hayatları ve bu müfessirlerin  tefsir alanında yer edinmiş eserleri hakkında bilgi edindim.

*Dönem süresince teknolojik ortamda devam eden  ödev paylaşımlarının biz öğrencilere çağın gerektirdiği gibi teknoloji ile iç içe bir eğitim sürmede faydalı olduğunu düşünüyorum.

*Dönem boyunca sayın hocamız Ahmet Nedim Serinsu’nun bligilerinden faydalanma ilkanı bulduk.Emekleri için teşekkürler, saygılar…


0 Yorum - Yorum Yaz


EMİNE ÇETİNKAYA/11040391/İDKAB-2
5. bölüm
Bu dönem almış olduğum tefsir dersinden şunları kazandım:
 Kur'an'ı Kerim'in hayatımızı anlamlandıran kitap olduğunu ve Kur'an'ı Kerim'i peygamberimiz gibi okuyup, düşünüp, anlayıp ve yaşamamız gerektiğini öğrendim.
 Peygamber efendimiz, sahabe ve tabiun dönemleri arasındaki tefsir farklılıklarını
 Tefsirin asıl amacının Kur'an'ı Kerim'i ilk geldiği anlamı ile açıklamak olduğunu
 Zemahşeri, Razi, Kurtubi ve Ebussud gibi alimlerin tefsir çalışmalarını ve tefsir hakkındaki görüşlerini
 Kur'an'ın bir bütün olarak ele alınması gerektiğini
 Hayata farklı bir bakış açısıyla bakmayı öğrendim.

 


0 Yorum - Yorum Yaz


--TEFSİR DERSİNDEN KAZANIMLAR--

Ben bu dersi daha önce İmam Hatip'te gördüm. Orada Kur'an-ı Kerim tarihini, tefsir ilminin ne demek olduğunu ve temel kavramlarını, tefsir tarihini, Kur'an ilimlerini ve Kur'an'dan tefsir edilecek önemli metinlerini gördüm. Buraya geldiğimde tekrar bir tefsir dersinin olduğunu öğrendim. Lisede gördüklerimin aynısını derste göremedim ya da ben fark etmedim ama ödevleri yaptıktan sonra hepsini tekrar gözden geçirdiğimde anladım ki aslında biz lisede gördüğümüzün üzerine biraz koyarak aynı konuların üzerinde konuştuğumuzu gördüm. ‘'Kur'an nedir?'' kitabını okudum ve insanın hayatının her alanında, hayatına anlam katmasında ve kendisine rehber olarak kullanabileceği bir kitabın yani Kur'an'ın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım. Bunun da şartı olarak ve insanın kendisine görev kabul edeceği bir şey var ki o da oku-düşün-anla-yaşa ‘ dır. Yani insan bir sorumluluk sahibi olarak hayatını bunun çevresinde kurmalıdır. "Kur'an'ın Bütünlüğü Üzerine" kitabını okudum ve buradan da Kur'an'ı tefsir ederken nasıl açıklanıp yorumlanacağını, nelere dikkat etmemiz gerektiğini, başvuracağımız yolların neler olduğunu ve tefsirin çekirdek dönemini bilmemiz gerektiğini öğrendim. Daha sonra da "Kur'an ve Hadis İlimleri" kitabının 5. Ve 6. Ünitelerini okudum. Buradan da tefsirin tarih içindeki yeri, gelişimi, yapılan çalışmaları, Kur'an'ı tefsir etmede Kur'an ilimlerinin yeri ve önemi, tarih içerisinde tefsir geleneğinin farklı yorumlar ortaya koyduğunu öğrendim. 6. Ünitede de yine tarih içerisinde Kur'an'ı tefsir eden önemli şahsiyetleri öğrendim. Yani "müfessir kimdir?" sorusunu kendime sorup bu çerçevede de cevap vermeyi öğrendim. Sonuç olarak ise şunu söyleyebilirim: biz önce Kur'an'ı tanıyacağız, okuyacağız, okuduklarımızı mütalaa edeceğiz ve onu hayatımıza uygulayacağız. Bu bizim hayatımızda olmazsa olmazı haline getirmeliyiz. Değerli hocama da emeklerinden dolayı teşekkür edip saygılarımı sunuyorum...


0 Yorum - Yorum Yaz

muhammed bayram çinar    11.05.2013

MUHAMMED BAYRAM ÇİNAR

11040401  İDKAB-2

 Tefsir'in ne kadar önemli bir  ilim dalı olduğunu daha iyi kavradım. İnsan yaşadığı şu fani dünyada ve ahirette  mutlu olması sadece kur'an'ı anlamak olacağını ve bunun içinde tefsirin öneminin büyüklüğünü görebiliriz.

Peygamberimizden günümüze kadar gelmiş olan tefsir çalışmalarına bakıldığında müfessirlerin kendi görüş, düşünüş ve mensup olduğu mezheplere göre çalışmalarını yönlendirdikleri görülür. Bundan da anlaşılacağı gibi tefsir ilmi bir dirayet işidir.

Bizler  mutlu bir hayat yaşamamız için oku, düşün, anla ve yaşa metodunu hayatımıza uygulamak ve bu yolda ilerlemek gerekir.

Tefsir çalışmasının ele alınması için birinci kural arap dilinin inceliklerinin iyi bilinmesi gerekir.  Kur'an'ın indiği dönemdeki dil ve edebiyetı iyi tahlil etmek gerekir ki Kur'an'ı hayatımıza doğru bir şekilde uygulayalım.

Müfessir'in de tefsir çalışması yaparken bu konulara dikkat etmesi gerekir; çünkü halk tarafından bir yanlış anlamaya sebebiyet vermesi ne denli kötü şeyler doğuracağını göz ardı etmemek gerekir.


0 Yorum - Yorum Yaz

KAZANIMLAR    11.05.2013

HATİCE KÜBRA KURT 11040238 İDKAB-2

       Anladım ki Kuran'ı sadece kuru bir şekilde okuyup geçmek yetmiyormuş. Onun bize, insanlığa yaptığı bir çağrısı var. Bu çağrıyı duyup, anlayıp hayatımıza bir anlam vermemiz gerekiyor. Çünkü benim insan olarak bir görevim var. Ben yeryüzünde Allah'ın halifesiyim. Kuran asla bana, benim fıtratıma aykırı olacak bir şey söylemez. Bize özümüzü, ne olduğumuzu, yaratılış amacımızı anlatır. Onu okuyup, düşünüp, anlayıp, yaşamamızı istiyor. Bu konuda da en büyük örneğimiz peygamberimizdir. Onun en büyük örnekliği Kuran'ı yaşayıp, onunla hayatını anlamlandırmasıdır. İşte ben bu dersle bunların farkına vardım. Aynı zamanda varlığa, insana ait yeni bakış açıları kazandım. Bir insana dinimi anlatırken ne yapmam gerektiğini anladım ve bir alt yapı kazandım. Tefsir konusunda ne kadar az bir bilgiye sahip olduğumun farkına vardım. Tefsir kavramının tanımını ve kapsamını öğrendim. Sadece tefsir, amel etmek için yeterli değildir. Tevile de ihtiyacımız vardır. Tefsir dilin ve tarihin de bilgisinden yararlanmaktadır. Tefsir için sahabe ve tabiinin de görüşleri önemlidir. Aynı zamanda kuran kendisini tefsir etmektedir. Bu derste bunlar gibi belli başlı temel bilgileriöğrendim.Son olarak da hocamıza bize yeni bakış açıları kazanmamızı sağladığı, hayatımıza Kur'an'la anlam katmamız için gösterdiği çabaları ve hayat tecrübelerini bizimle paylaştığı için çok teşekkür ederim. Bazı şeylerin farkına varmama vesile olduğu için Allah hocamızdan razı olsun.


0 Yorum - Yorum Yaz


LEYLA TOPAL/11040307/İDKAB-2
KAZANIMLAR
Bu dönem almış olduğum tefsir dersinde Kuran'ı Kerim'in yalnızca okuyup geçilecek bir kitap olmadığını, insanların hayatını anlamlandıran ve insanları yönlendiren bir kitap olduğunu anladım. Yani Kuran'ı okuyup, düşünüp, anlamamız ve yaşamamız gerektiğini öğrendim. İnsanlar hayatlarını Kuran sayesinde anlamlandırmaktadırlar. İnsanlar hayatlarını anlamlandıramadığı zaman bu hayat insanlar için çekilmez hale gelir. İnsanlar anlamlı bir hayat yaşayabilmek için Kuran'dan yararlanmaktadırlar. Kuran'ı açıklarken de insanın merkeze alınması gerektiğini öğrendim. Çünkü Kuran insanların anlamlı bir hayat yaşamaları için indirilmiş olan bir kitaptır. Aynı zamanda insanlar için bir rehberdir. Hz. Peygamber, Kuran'ı kendi hayatına uygulamış ve anlamlandırdığı hayatıyla insanlara örnek olmuştur. Bu derste tefsir dönemlerinin birbirinden bağımsı z olmadığını, bir önceki dönemin bir sonraki döneme kaynaklık ettiğini öğrendim. Aynı zamanda Kuran'ın bölümlerinin ayrı ayrı değerlendirilmeyeceğini, bir bütün olarak ele alınması gerektiğini öğrendim.

0 Yorum - Yorum Yaz


EMİNE ÇETİNKAYA/11040391/İDKAB-2
KAZANIMLAR
Bu dönem almış olduğum tefsir dersinden şunları kazandım:
 Kur'an'ı Kerim'in hayatımızı anlamlandıran kitap olduğunu ve Kur'an'ı Kerim'i peygamberimiz gibi okuyup, düşünüp, anlayıp ve yaşamamız gerektiğini öğrendim.
 Peygamber efendimiz, sahabe ve tabiun dönemleri arasındaki tefsir farklılıklarını
 Tefsirin asıl amacının Kur'an'ı Kerim'i ilk geldiği anlamı ile açıklamak olduğunu 
 Zemahşeri, Razi, Kurtubi ve Ebussud gibi alimlerin tefsir çalışmalarını ve tefsir hakkındaki görüşlerini 
 Kur'an'ın bir bütün olarak ele alınması gerektiğini 
 Hayata farklı bir bakış açısıyla bakmayı öğrendim.

0 Yorum - Yorum Yaz

TEFSİR DERSİ HAKKIN DA    11.05.2013

ibrahimKUNDU/11040235/İDKAB-2

Önceliklle şunu belirtmek istiyorum yazacağım şeyler de samimi olacam ve içimden geldiği gibi yorum yapacam.Brinci olarak ben bu internet sayfasının amacına ulaştığını zannetmiyorum çünkü burdaki amaç şuydu okuduğumuz şeylerin arkadaşlarımız tarafından okunup yorumlanmasını amaçlamıştınız bence amacına ulaşmadı çünkü her öğrenci zaten  kitapları okudu ve başkasını özetini okumaya gerek kalmadığını düşünüyorum ama bu vesileyle kitapları okumak  bana farklı bir  bakış açısı kazandırdı bu yüzden size teşekkür ederim. İkincisi tefsir dersine farklı işlediğinizi düşünüyorum yani ders ilgi çekiciydi,doğrusu ders sıkıcı değildi. üçüncüsü ise ben sınavımın iyi geçtiğini sanıyordum ama aldığım not kötüydü halbuki ben sizin söylediklerinizi , kitaptakini ve verdiğiniz  nottakileri çok iyi çalışmış ve üçündende çümleler kurarak sınav kağıdıma yazdım ama yinede kötü aldım doğrusu bu sonuç beni dersten biraz soğutttu. Belki orada sorun kendimi iyi ifade etmediğimden kaynaklanıyor olabilirdi. Sonuç ve neden herneyden kaynklanıyor bilmiyorum ama şu sonuç ortaya çıktı çalıştığım  halde olmuyor buda insanı umutsuzluğa sevk ediyor


0 Yorum - Yorum Yaz

ENSAR KAYA /11040199    11.05.2013

KAZANDIKLARIM, KAZANMAYA ÇALIŞTIKLARIM

Tefsir dersi ilk olarak burda tanıştığım bir ders değildi.Lisede aldığım bu ders üniversitedeki ile epeyce farklıydı.Biz lisede sadece tefsir örneklerini ele almıştık.Bir kaç tefsir örneği  bu kadar fakat üniversite de bu derste tefsirin sadece kitaplaştırılmış hali olmadığını bu kitapların, tefsirin ortaya çıkışını,gelişim aşamalarını, oku-düşün-anla-yaşanın ne olduğunu kazandık.En önemlisi de Kur’anın tefsir edilişin odak noktasında ana kolonda insanın baz alındığını bize öğreten Sayın Hocamız AHMET NEDİM SERİNSU’ ya teşekkür ediyorum.Verdiği örnekler, derste ki müderrislik duruşu ile bize örnek oldunuz.Bizim Kur’anı anlayıp-yaşamamızı, yaşayıp- yaşatmamızı  bize her ders öğüt olarak verdiniz.Tekrardan teşekkürler HOCAM.


0 Yorum - Yorum Yaz


TEFSİR DERSİ KAZANIMIM
Tefsir dersini işledikten sonra Tefsir ilminin ; Kur'anı açıklayıp,hayatımıza geçirebilmemizi sağlayan ilim ışığı olduğu kanaatine vardım.böylece hayatın anlamının farkına vardım .Ne için yaşadığımı,kulluğum gereği olarak hayatımızı Kur'ana göre nasıl yönlendirmemiz gerektiğini gösterdi.Bu ders sayesinde varlığımızın nedeni ,özümüzün / fıtratımızın nasıl farkına varacağımızı anladım.Hayatımız boyunca ihtiyaç duyduğumuz rehberleri , Kur'an ve peygamberimizi en iyi tefsir ilmi ile anlayabileceğimizi anladım.Kur'anın her insanın fıtrat ihtiyacını karşıladığını onu her zaman bir bütünlük içinde defalarca titizlikle okunması gerektiğini anladım.Ancak bunları öğrenirken herkesin tefsir yapamayacağını ve tefsir yapabilmek için büyük bir birikime sahip olunması gerektiği anlatıldı.Kur'an nedir ve Kur'anın bütünlüğü üzerine kitaplarının okutulması ile bilgi birikimimizin artması sağlandı.O kitaplar sayesinde Kur'anı nasıl okumamız gerektiğini ,karşıdaki insana Kur'anı anlatırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini en ayrıntısıyla öğrendim.Bu dersin diğer büyük bir etkisi ise teknolojinin bilginin aktarılması veya ona ulaşılması için çok önemli kaynak aracı olduğunun farkına vardım.

0 Yorum - Yorum Yaz


BAHAR TÜRKOĞLU/11040318/İDKAB-2

Kur'an Nedir? Kuran'ın Bütünlüğü Üzerine, makaleniz ve dersin içeriğinden elde ettiğim kazanımlar;
 K.Kerim tamamıyla insanı anlatan, insanın anlam arayışında ona yön veren bir kitaptır. Tefsir ilmide K.Kerim'i anlamaya, açıklamaya ve yorumlamaya çalışan bir disiplindir. K.Kerim İslam'ın ana kaynağıdır ve her şey onda gizlidir .Onu doğru anlamak hayatta doğru adımlar atıp girdiğimiz bu imtihanda başarılı olmamızı sağlar.
Hz. Peygamber K.Kerim ayetlerini hem davranışlarıyla hem de sözel olarak tefsir etmiştir. İlk tefsir faaliyetini Hz. Peygamber gerçekleştirmiştir. O sahabilerini K.Kerim' i yaşamaya yönlendirmiştir.Bu durum K.Kerim'in yaşanabilir olduğunun en belirgin örneğidir.Hz Peygamber K.Kerim ayetlerini sahabilere tek tek ezberletiyor ancak ayetleri sahabilerin kalblerine yerleştirmelerini ve hayata geçirmelerini için zaman veriyor,daha sonra diğer ayetleri ezberletiyordu.O hem sahabilerine K.Kerim'i öğretmiş hem de sahabilerine K.Kerim'i hayatla bütünleştirme metodunu aşılamıştırBir öğretmen adayı olarak Hz.Peygamber'in yaktığı ve sahabilerden bize kadar gelen meşale ile dünyayı aydınlatma sırası bizde...Hacerü'l Esved bezi yönteminde de Hz Peygamber savaş durumunu barışa çevirmiş yani imkansızlıklar içerisinde bir çözüm bulmamış mıydı? Bu durum bize Hz. Peygamberin bir muallim ve olağanüstü yaşama sanatının mimarı olduğunu gösterir

İnsan ilk önce var olma koşullarını anlamalı ve varlığıyla bütünleşmelidir ki .Daha sonra hayatının anlam merkezine K.Kerim'i koysun.Ben kalabalık bir ailede büyüdüm.Ailemle birlikte güldük,birlikte ağladık ve aynı acılara göğüs gerdik.Ben paylaşmanın ne olduğunu onlarla anladım,fazlalıklarımızın eksikliklerimizi aratmadığı bir ortamdı.İşte burada bize en büyük desteği annem ve babam sağladı.Onların arkamda olduklarını bilmem benim bu hayatta sahip olduğum varlık koşullarının farkına varmamda en büyük desteğim oldu.
K.Kerim bizden oku ,düşün,anla ve yaşa çemberinde hayatımızı idame ettirmemizi ister.Bu çemberin dışında olduğumuz müddetçe K.Kerim'i sadece okumuş olacağız.Halbuki bizim onu hayatımızın merkezine koymamız gerekir.Bu maddeyi bir örnekle açıklamak gerekirse;

Oku: Arapçası olmayan bir müslümanın beş vakit kıldığı namazda Fatiha suresini okuması.
Düşün: Ben Fatiha Suresini beş vakit okuyorum ama burada ne diyor?
Anla: Biz sadece K.Kerim'i okumakla değil aynı zamanda onu anlamakla da sorumluyuz. Bu yüzden Ehli Sünnet Alimleri'nin tefsirlerini okuyup, düşünüp anlamaya çalışmalıyız. Çünkü anlayarak yapılan ibadetle sadece okuyup amin denilen ibadetin getirisi aynı olmayacaktır. Yani anlamanın önemini kavramadan K.Kerim'in insanların hayatını anlamlandıran kitap olduğunu anlamamız pekte mümkün olmayacaktır.
Yaşa:Artık öğrendiğimiz doğrularla amel etmeye başladık.Fatiha Suresini bu süreçten önce okumamız bizi etkilemezken bu süreçten sonra bizi manevi bir atmosferin içine sürükler ve bilincimiz şekillenir.Buradan sonra olağanüstü yaşama sanatının kapısını aralamış oluruz.
Hayatında bir anlam bulamayan insan kendini bir boşlukta hisseder.İçinde hep bir umutsuzluk hakimdir ve bu umutsuzluk onu intihara kadar götürebilir.İstatistiklere göre kişi başı milli gelirin çok yüksek olduğu İskandinav ülkelerinde intihar vakalarının da çok yüksek olduğu görülür.Bunun sebebi parasızlık mıdır?İnsanların maddi ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için midir?Bu tamamen yoruma açık bir soru ...Bu durumun en büyük sebebi çoğunluğun bir inanca sahip olmamaları ve evrende var olmalarının sebebine bir türlü ulaşamamalarıdır.Bu şekilde kaybolup giden hayatlar kaçınılmaz olmaktadır.
Sonuç olarak söylemek gerekirse;İnsanın hayatta var olma gayesini bulması,hayatının manasına ulaşması için hayatının anlam merkezine K.Kerim'i koyması gerekir.Çünkü insanın hayatına yön vermesinde en doğru yönü ancak ve ancak K.Kerim belirleyebilir. Muallim olabilmek duasıyla...



0 Yorum - Yorum Yaz


Bismillah 
Öncelikle ilkogretim din kültürü ve ahlak bilgisi bölümü öğrencisi olarak egitimci miyim yoksa ilahiyatci miyim diye bir muallakta oldugumu belirtmek istiyorum. Bu dersten benim anladigim ve benim icin en onemli olan olgu ne olursa olsun ilk once kendim olucagim benligimi olusturacagim daha sonra insanlara ogretecegim. Dersin islenisi bakimindan bize sayfanin beyaz kismini gostermeye calismaniz ayri bir dersti. Belki de butun tefsir dersi bunun uzerine kuruluydu. Son olarak
ne zaman ''Allah'' desem arkasindan "demekte bir sakinca yok" tamlamasi dilimin ucunda..
0 Yorum - Yorum Yaz


KAZANIMLAR

Tefsir benim için olsun tüm müslümanlar için olsun önemlibir ilimdir.Çünkü bize Kur’anı en iyi şekilde anlamamız için ortaya çıkan bir ilimdir.Tefsir dersinden benim kazanıımlarım gerçekten önemli ölçüdedir.Tefsir dersinin bana kazandırdıklarını şöyle anlatabilirim.Kur’anı bir insana nasıl sevdirebilirim ? Kur’anı bir insana nasıl anlatabilirim ? yani Kur’anı insanların hayatından çıkmayacak bir şekilde onların hayatına nasıl aşılayabilirim ? bütün bu sorularının cevabını bu derste aldım.Kur’anı sadece ilahi bir kitap olarak değilde insanın hayatına yön veren, hayatı anlamlandıran bir kitap olarak değiştirdim.Kur’anı kendi hayatımıza nasıl uygulayacağımızı öğrendim.Oku-düşün-anla-yaşa gibi muhteşem tabiri bu derste öğrendim.


0 Yorum - Yorum Yaz

esmanur ulutaş 11040319    12.05.2013

 *Hocam, dersin bana katkıları gerek okuduğum kitaplar gerek sizin aracılığınız ile ulaşıp okuduğum fotokobiler, tefsir dersine katkısı çok büyük oldu.

*Bir dersimizin boş geçdiği zaman kendi zamanınızdan fedakarlık edip ek ders yapmanız bize değer verip öğretme isteğinizi net bir şekilde bana yansıttığını düşünüyorum bu durum benim de derse teşvikimi arttırdı; fakat dersteki işlediğimiz slaytlar benim ilgimi uzun süre canlı tutmadı dikkatimi tam anlamıyla ona veremedim.

*Tefsirin ne olduğunu 'ayetlerin açıklaması bilgisidir' diye ile sığ tutarken bu dönem tefsir dersinde bu ilmin ne şekilde, nasıl bir yöntem izlenilerek yapıldığını ve ona neyin kaynaklık ettiğini öğrendim.

* İnsan okuduklarını unutabiliyor bunun için tefsir dersinde yapmış olduğumuz ödevlerden olan iki kitabın özetini bu sitede arkadaşlarla beraber paylaşmak bilgimizi taze tuttu; ama ben ve bir çok arkadaşım site ile sorunlar yaşadı. Ödevlerin stresini değil sitede yayınlama stresi çektim

*Eğitim Fakültesinde gördüğüm dersleri tamamen dışarıda bırakarak, İlahiyat Fakültesinde gördüğüm her dersin bana olumlu katkısı oldu. Farklı bakış açısı ve bir konu hakkında görüşümün şekillenmesine yardımcı oldu tefsir dersi de buna dahil olduğu için seviniyorum.

*Görüşlerimize değer verip bunları söyleme hakkı tanıdığınız için minnettarım ben de olumlu, olumsuz yaşadıklarımı samimi bir şekilde söyleyerek teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.

 


0 Yorum - Yorum Yaz


KAZANIMIM 

Tefsir dersi adına bu sene faydalı bilgiler aldığımı düşünüyorum. Bir kere insanın anlam arayışı içinde olduğunun farkına vardım. Çünkü insan fıtraten doğuştan beri anlam arayışı içindedir. Kur'an'ın insanın hayatını anlamlandıran bir kitap olduğunu öğrendim. Onun kuru kuruya okunmaması gerektiğini ve her ayeti okurken üstümüze alınmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Kur'an insanın fıtratına seslenen bir kitaptır. Bizi bizden iyi bilendir. Ve biz O'nu sadece okumakla kalmamalıyız okuduklarımızı hayatımıza geçirmeliyiz. Tıpkı Peygamberimiz gibi Kur'an'ı yaşamalıyız. Hz. Peygamber en güzel Kur'an'ı yaşayan yani tefsir edendi. O'nun yaptığı oku, düşün, anla, yaşa idi. Zaten kur'anda bu sebeple insanlara gönderilmiştir. insanlar kendilerine rehber edinsinler diye gönderilmiştir. Biz insanları Kur'an'a yöneltmek için O'nun insanın fıtratına seslendiğini belirtmeliyiz. Karşıdaki muhatap olan insan nasıl olursa olsun Kur'an insanın fıtratına seslenir. Bence alınması gereken bu derste ki ana nokta buydu. Bu benim için çok gerekli bir bilgi. Son olarak ta tefsir işinin çok emek ve gayret isteyen bir ilim işi olduğunu öğrendim.


0 Yorum - Yorum Yaz


 

lisedeki tefsir dersinden çok çok farklı bir dersti öncelikle bunu belirtmeliyim. ders işlenişi, ödev tarzı son derece orijinal bir düşüncenin ürünü...bu kadar ödevlerin üstüne de kazanım, değerlendirme istemeniz ve bunları da tek tek okuyor olmanız gelemeyeceğiniz derslere ek ders yapmanız gerçekten öğrencilerinizi önemsediğinizi gösteriyor.meslek olarak değil varoluş sebebinizin gerçekten bu makam olduğu çok iyi anlaşılıyor. bizlere de Kur'an'ı Kerim'in öngördüğü yaşantıyı, düşünceyi, varoluş mantalitesini, insanı ve fıtratını ve bu doğrultuda hareket etmeyi öğretme isteğiniz, bu mantığı benimsetme ve Kur'an'ı Kerimi hayatımızın anlamına atfederek bizlerin de başkalarına bu doğrultuda yaklaşmamızı istemeniz, bu ders sayesinde kazanıldı.teşekkürlerr... elif kaim-11040212- idkab-II


0 Yorum - Yorum Yaz


 

    Tefsir dersleri içerik olarak umduğumdan farklıydı.Ben tefsir denildiğinde Kur'an'ın açıklaması ve yorumlaması yapılan bir ders düşünüyordum.

    Dersimizde tefsiri direkt yapmadık ama tefsir konusunda nasıl bir yol izlendiğini, neler yapıldığını gördük. İzlediğimiz bu yolda kullandığımız çeşitli kaynak kitapların içeriğini beğendim ve bunların bana yardım sağlayacak kitaplar olduğu kanaatindeyim.

    Sınavlar ve genel dersler için yararlandığımız kitapların da özetini çıkarıp sitemizde yayınlamamız bizim bilgiyi alıp kullanmamız açısından yarar sağladı fakat sayfaya giriş yönünden birçoğumuzun yaşadığı sıkıntılar bilgilerimizin biraz tahribata uğramasına sebep oldu diyebilirim.

    Kitaplarda '' Kur'an Nedir '' in son bölümündeki '' Osmanlı Mimarisindeki Kültürel İfadelerin Görsel Kullanımı '' adlı makale farklı tarzda hazırlanmış, güzel bir bölümdü.Fakat tefsiri anlayabilmek için genelde İlitam yayınlarında konuyla ilgili daha net bilgiler vardı.

    Genel olarak tefsir dersleri şimdiye kadar gördüğüm derslerden farklı bir konumdaydı ve bazı noktalarda ilgi çekiciydi ama daha nitelikli bir ders geçirmeyi umduğumu da belirtmek isterim çünkü içerik olarak genelde tefsir yapmadık ve fazla bir bilgi edinemedik. Emeğiniz için teşekkürler, diğer öğrencilerinizle daha iyi dersler geçirmeniz temennilerimle.

  


0 Yorum - Yorum Yaz


     ŞEYDANUR KAZALAK 11040209/ İDKAB2

      Bu ders ile Kur’an’ı Kerimin düşündüğümden ne kadar da harika bir kitap olduğunu anladım. Kitaplar ve makaleler tefsir ve Kur’an ilmi hakkında  bilgi sahibi olmamı sağladı. Ayrıca tefsirin günümüze gelene dek hangi aşamalardan geçtiği, çeşitli tefsir akımlarını ve tefsir tarihinde önem arz eden müfessirleri ile onların ilim adına verdikleri gayretlerini öğrendim. Bütün bunların yanında derste sürekli slayta bağlı kalınması beni derse karşı soğuttu ve bu yüzden slaytlardan verim alamadığımı da belirtmek isterim. Derslerde her zaman slayt kullanılmayabilirdi bunun yerine öğrencinin derse daha dikkatli ve istekli olması sağlanabilirdi. Elbetteki bu hocamızın dersi anlatım tarzıdır saygı duyuyorum ama buna alışmakta da  güçlük çektiğimi vurgulamak istiyorum. Yine de hocamızın üzerimizdeki emeğinden ve bizlere kazandırdığı farklı bakış açısından dolayı hocamıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.


0 Yorum - Yorum Yaz


1- Dönüp geriye baktığımda bu dersten bana kalan en büyük kazanç " Kuran nedir? " sorusu üzerine düşünmek ve bir cevap bulmak oldu. Kuran, yaşamak için bir hayatı anlamlandırmaya ihtiyacı olan insanın anlam arayışına en büyük cevap. Çünkü insanoğlu ancak Kuranın insan modelinde fıtratıyla buluşabiliyor ve mutluluğa erebiliyor. İşte bu yüzden Kuran bizden sadece kendisini okumamızı değil okuduklarımızı üzerinde düşünmemizi, anlamamızı ve yaşamamızı istiyor.

2- Benim için tefsir ayetlerin açıklamaların yapıldığı tefsir kitaplarından ibaretti. Bu dersten öğrendim ki hayatını Kuranla anlamlandıran bir insan için; tercih ettiği mekan , eylemleri, kararları, tepkileri, kıyafetleri vb. her şey  Kuranı tefsir edişinin tezahürleriymiş.

3- Kuran nasıl tefsir edilmeli? Bu dersteki en önemli kazanımlarımdan biride bu sorunun yanıtı oldu. Çünkü Kuranın bir yönü var ki kötü niyetli insanlar tarafından hep süistimal edile geldi; tek bir ayet ve akabinde gelen eleştiriler... Oysa Kuran kendi içinde bir fikir bütünlüğüne ve kendine has bir üsluba sahiptir. Bunu göz önünde bulundurmadan, Kuran'ın tamamını incelemeden ve özümsemeden herhangi bir ayetle yorum yapmak ya da hüküm vermek insanlara ciddi yanlışlara götürebilir. Yani Kuran; Kuranla ve kendi bütünlüğü içinde tefsir edilmelidir.

4- Başka bir kazanımım ise tefsirinde bir insanın faaliyeti olduğunu, bu yüzden hataların ve farklılıkların normal olduğunu ve tabiki çeşitlerinin olabileceğini kavramak oldu. Kuranı doğru anlayabilmek için birden fazla tefsir okunmalı. Çünkü bir tek kişinin görüşüne bağlı kalmak insanı sadece yerinde saydırır. Kuran ise daima kendini yenileyen evrensel bir kitaptır. Bu tutum aslında Kuran'ın isteklerine


0 Yorum - Yorum Yaz


Bu Dersten Neler Öğrendim!

 Öncelikle derse asistanını göndermeyip özel olarak derslere iştirak eden hocamız Ahmet Nedim SERİNSU’ya teşekkür ederim. Bu ders diğer tefsir derslerinden farklı olarak ilk önce kutsal kitabın muhatabının anlaşılmasını ve onun tanınmasıyla başladı. Bu muhatab şüphesiz İnsan dı. Daha sonra Kur’an’ın hayatımızdaki rolünden bahsedildi. Çünkü Kur’an hayatımızı anlamlandıran kitaptı. Tefsir dönemi yani çekirdek dönem, tefsirin ortaya çıkışı, belirli kurallar dahilinde olmadığını öğrendim. Oku-düşün-anla-yaşa çerçevesinde ayetlerden çıkarım yapmayı öğrendim. Bu ders sıradan bir tefsir dersi değildi. Biz geleceğin öğretmenlerine neyi nasıl öğreteceğimizi gösteren bir yaşam dersiydi. Ahmet Nedim SERİNSU hocamıza akademik hayatı boyunca iyi çalışmalar diliyorum. Selam ve dua ile..


0 Yorum - Yorum Yaz

hatice çetin 11040389    14.05.2013

Hayatımızı Kuran ile nasıl anlamlandırırım sorusuna cevap buldum. Kurani bir bakış açısı kazandım. insanın hayatını anlamlandırma sürecinde Kuranın nasıl bir yeri de olduğunu öğrendim.  Kuranın hayatımızı  anlamlandırma biz Müslümanlar için temel kaynak olmalıdır.

İnsan için anlamsız hayat çok boş olur.Hayatına bir anlam bulamayanlar psikolojik olarak çöküntü içindedirler. Hayata anlam bulma ya da hayatı anlamlandırma insan için oldukça önemlidir.

Derste sorun yaşadığım tek şey bu kitap özetlerini internete geçirmem oldu. Sitenin değişmesi benim için problem oldu. Bunun dışında dersten memnun kaldım.


0 Yorum - Yorum Yaz


         Bu ders aslında bildiğim bir durumu isimlendirmeme ve zihnimde var olan bir takım soruları cevaplandırmama yardımcı oldu. Her hafta oku-düşün-anla-yaşa, Kur'an insanın hayatını anlamlandıran kitaptır, Pergamberimiz hem öğrenen hem de öğretendir, olağan üstü yaşa sanatı gibi cümleler üzerinde durduk. Ama ben bir türlü arasında bir bağ oluşturamıyordum. Çok düşündüm neyi atlıyorum da bir türlü bir bağ kuramıyorum diye.

         Vizeden tam bir gün önce yatsıdan sonra elimde çay pencereden Ankara'nın ışıklandırılmış manzarasını izlerken kendime bir soru sordum. "Yaşım belli, başımın derdi neydi de ben çıktım Ankara'ya geldim. Ne işim var benim burda". Oku-düşün-anla-yaşa ve Hacerü-l Esved Bezi Yöntemi ile bu sorunun cevabını buldum. Önce Hacerü-l Esved Bezi Yöntemini oku-düşün-anla-yaşaya çevirdim.
1. OKU: Peygamberimiz (s.a.v.) Kabe'ye gelir ve iki kavmin arasındaki kargaşayı yüzlerinden okur.
2. DÜŞÜN: Peygamberimiz (s.a.v) bu olayı nasıl kan dökülmeden çözebileceğini düşünür.
3. ANLA: Düşünme sonucunda bu sorunu nasıl çözebileceğini anlar.
4. YAŞA: Bulmuş olduğu çözüm yolunu hayata geçirir yani yaşar.

         Sınavda Fatiha suresi üzerinden örnek göstermiştim, şimdi ise hayatımın anlamı üzerinden örnek vermek istiyorum.
1. OKU: "Ben Ankara'ya ............. geldim". Cümle arasındaki boşluk gibi hayatımın içinde de bir boşluk vardı.
2. DÜŞÜN: "Ben Ankara'ya NEDEN geldim?" Bir insan nedensiz ise o insanın bir rotası olamaz. Rota belirlemek için de hayatın bir anlamı olmalıdır.
3. ANLA: Benim hayatımın anlamı başta annem ve babam olmak üzere ailemdir. Ne kadar mantıklı karşılanır bilmiyorum ama kendim için yaşamayı bırakalı çok oluyor, ben ailem için yaşıyorum. Onlar nasıl istiyorsa hayatımı öyle şekillendiriyor, o şekilde yaşıyorum. Onları üzecek her olaya ben müdahale ediyorum. Bir nevi ateşe atlıyorum. Ailem bunu biliyor, kendim için de yaşamam gerektiğini sürekli söyleseler de pek dinlemiyorum. Bunların hepsini annem ve babamdan duymak istediğim tek bir söz için yapıyorum, o da "ben senden razıyım, Allah da razı olsun". Çok şükür Rabbime ki bana bu sözü ikisinden de duymayı nasip etti. Bundan ötesi ne olabilir ki... Bu anlattıklarımı göz önünde bulundurarak cümleyi hayatımın anlamı ile anlamlandırarak tamamlıyorum. "Ben Ankara'ya ANNEM VE BABAMIN RIZASINI ALMAK İÇİN BİR YOLA BAŞ KOYMAYA, ONLARIN HAYATLARINDA YARIM BIRAKTIKLARINI TAMAMLAMAYA VE EN ÖNEMLİSİ ONLARA MANEVİ HUZUR SAĞLAMAYA geldim". Öncelikle herkes hayatına bir anlam yüklemelidir. Eğer ki hayatının bir anlamı yoksa yaşamasının da bir anlamı olmayacaktır. İskandinav ülkeleri en yüksek milli gelire sahip olmalarına rağmen en çok intihar olaylarına sahne olmaktadır. Bunun sebebi de anlam eksikliğidir. Anneye babaya saygıyı bize öğütleyen ana kaynağımız Kur'an-ı Kerim'dir. Onu bizlere ulaştıran ise Peygamber (a.s)'dır. Bunun bilincinde olmak birçok şeyleri de görmemize vesile olacaktır. Bir insan hayatının anlam merkezine Kur'an'ı koyabilmesi için öncelikle somut hayatla idman yapması gerekir. Nasıl ki leylayı bulmadan mevla bulunmaz, bu da ona benzer. Herkes sıradan gibi görünse de hayatına bir anlam yükleyip, anlamlılığın tadına varmalıdır. Sonrasında zaten ilahi anlamlar kendiliğinden kalplere yerleşecektir.
4. YAŞA: Hayatın anlamını bulduktan sonra sıra onu hayata geçirmektedir. Önceleri sadece ailem için baş koyduğum bu yolda aslında kendim için de ilerlediğimi farkettim. Artık sadece ailem ve sevdiklerim için değil kendim için de yaşamam gerektiğini öğrendim ve şu an hepimiz çok mutluyuz. Bu sadece tek bir hayat sahnesini kapsıyor, mühim olan tüm alanlara bunu yansıtmayı başarmaktır.

         Şunu itiraf etmem gerekir ki bu ders bana unutmuş olduğum hayatımın anlamını tekrardan hatırlattı ve kaybetmiş olduğum yönümü bulmama ışık tuttu. Daha önceleri kendimi sürekli olarak bir boşlukta hissediyordum. Ama artık çok mutluyum. Çünkü bir amacım ve hayatımın bir anlamı var.


0 Yorum - Yorum Yaz


11040424 DENİZ ÖZYILMAZ İDKAB 2.SINIF

Böylesine önemli bir dersin bir döneme sığdırılmasından dolayı olsa gerek tefsir dersi benim beklediğim gibi geçmedi.Okuduğumuz kitaplar oldukça faydalıydı, dersten birçok kazanımlarımız oldu .Tefsire faklı açılardan yaklaşmayı öğrendim.Eğitimde teknolojik araç gereçlerden faydalanma durumunu desteklememe rağmen , ödevin henüz tam oturmamış bir sistem üzerinden yapılmasının istenmesi benle birlikte birçok arkadaşımızı olduğundan fazla uğraştırdı.Kitaplar okunup özetler yapılmasına rağmen siteye ödev aktarmadaki sorunlar bizi daha çok zorladı.Bu dönem benim için zor ama güzel bir dönemdi.Emeğiniz için teşekkürler...


0 Yorum - Yorum Yaz


*Kur'an'ın alışılagelmişim dışında çok farklı bir tanımını öğrenmekle işe başladık.

*Ana  hatlarıyla, dönemsel olarak tefsir ilmi faaliyetlerin nasıl oluştuğunu,

*Peygamberimizin,sahabenin,tabiunun ve daha sonraki tefsir alimlerinin Kur'an'ı açıklama biçimlerini,

*Müfessirlerin hangi metodları temel alarak Kur'an'ı açıkladıklarını,

*Kur'an'ı birçok farklı yönden ele alan müfessir ve tefsir eselerinin çeşitlerini,

*Kur'an'ın dinamizmini etkilemeden nasıl tefsir edileceğini,

*En önemlisi de günümüze değin bilmediğim Kur'an'ı sadece okumam gerektiği için değil de hayatıma aksettirmemde yardımcı olacak etkin okumayı (oku,düşün,anla,yaşa),

Allah'ın izniyle nisyan olan şu kulun öğrendiğini varsayıyorum...

Ders içerisinde yukarıda zikrettiklermin yanında değerli hocamın hayran bıraktığı ders işleyiş biçimini, sonuç olarak  Kur'an'ı ilk vahyolunan ayetlerini gözönünde bulundurarak sıklıkla okumamızı ve öğrendiğimiz birçok müfessirin eserlerini okuyup hayatımı vahy üzere anlamlandırmam gerekeceğini idrak etmiş bulunmaktayım.Öğrencisini  düşünme girdabına çekip ve bir çok hususta gözünün önündeki perdeyi aralayıp engin bilgileriyle bizi aydınlatan değerli hocama teşekkürü borç bilip ile'l ebed saygılarımı sunuyorum...

Abdülbasıt AYTEMİŞ
11040460
İDKABÖ-2.


0 Yorum - Yorum Yaz

Değerlendirme    16.05.2013

MERYEM SÖZER 11040463  İDKAB2

Kur'anın insanın anlamdıran bir kitap olduğunu ilk dersten itibaren bizlere öğretmeye çalıştınız.Yüce Allah insanlara evren ve yaratıcı ile ilişkilerini nasıl olması gerektiğini öğretmek için örnek ve önder kişiler olarak Peygamberleri  gönderdiğini öğrendim.Kur'anın bütünlük içerisinde değerlendirilmesini ve çelişkilerden uzak durmamızın gerektiğini öğrendim.Kur'anın kur'anla tefsir edilmelidir.Kur'anın doğru anlaşılması  için indiği dönemin özelliklerinin ve o dönemin arapçasının önemli olduğunu bunun hakkındada bir çok faydalı bilgiler verdiniz.Tefsir alimlerinin yaşadıkları dönemi kültürleri hayatı,eğitimi vs... öğrendim.Okuduğumuz kitap ve fotokopiler kendimizi geliştrmemiz adına çok fayda sağladı.Bu ders sayesinde öğrendiğim bilgiler bilgimi arttırdı.Kur'anın sadece bir kitap olmadığını insanın hayatını anlamdıran bir kitap olduğunu öğrendim.Yeni bakış açıları kazandım.Tefsir hakkında bilgi sahibi oldum.Tefsirin nasıl ortaya çıktığını ne gibi özellikleri olduğunu  öğrendim.Ayet tefsirlerini öğrenmesemde tefsir hakkında bilgi edindim.Her şey için çok teşekkür ederiz.Sizin sayenizde tefsir dersini sevdim.Önemli olan bilgileri nasıl ulaşmamız gerektiğini öğrettiniz.Bize emek verdiğiniz ve bizi önemsediğiniz teşekkür ederim.Hakkınızı helal edin.Saygılarımla.....


0 Yorum - Yorum Yaz


Hocam dersinize ilk geldiğimiz hafta üç kişi idik. Sınıfın çoğu tatilden dönmemişti. Bizlere nereli olduğumuzu ve şehirlerimizin neyi ile meşhur olduğunu sormuştunuz. Bizlerde meşhur olan yiyeceklerini saymıştık. Sözümüzü bitirdiğimizde siz bize şehirlerimizin bildiğimiz fakat anlatmadığımız meşhur Allah dostlarını saydınız. Sonrada neyi meşhur denildiğinde bunları söylememiz gerktiğini anlattınız. O gün ders işlemedik. Fakat sizin bu davranışınız benim adıma iyi bir ders oldu ve size karşı güzek düşünceler beslememi sağladı. Derslerinizde ısrarla oku, düşün, anla, yaşa üzerinde durmanız; mesleğinizi yaşadığınızın ve bizlerden de mesleğimizi sıradan bir memurluk gibi değilde temsil makamı olarak kullanmamızı istediğinizin ve bunu bize kazandırmaya çalıştığınızın bir göstergesidir. Hele Medine'de kalmak gibi bir şansınız varken Türkiye'ye dönmeniz başkaları adına yaşadığınızın kanıtıdır.

Tefsir dersini İmam Hatip'te görmüştük. Bu bize unuttuklarımızı hatırlama adına iyi oldu... Son olarak şunları söylemeliyimki siz bize balık vermediniz, nasıl balık tutacağımızı öğrettiniz. Asıl bunun için teşekkür ederim. Hakkınızı helal edin.


0 Yorum - Yorum Yaz


KAZANIMLAR
Tefsir konusunda bu kadar çok çalışma yapıldığını bu derste fark ettim inşallah bu çalışmalar devam eder.Tefsirin ne olduğu,alanı,tarihi,faaliyetleri,ilgilendiği alanlar hakkında bilgilerimiz oldu.Tefsir,durağan değil, aktif bir alandır.Bir derste basit gibi görünse de her şeyin yeri ayrı ve önemlidir.Hocamızın bize kaynakları söylemesi ve onların önemli olduğunu belirtmesi bana çok şey kattı.Tefsirle ilgilenen müfessirler birer insandır mezhep görüşleri,coğrafi etmenler,yaş,ortam vb. birçok etmen etkili olmuştur ve bunlar diğer alanlara yansıdığı gibi tefsire de yansıyor.Her müfessir tefsir konusundaki çalışmalarına kendi dirayetini kullanarak iradesini de ortaya koymuş oluyor.Kuranı anlama ve açıklama çalışmaları yapılan bu çalışmalar günümüzde de kesinlikle devam etmeli ve bunlarda sadece kağıtta kalmamalı onlara hayatımızda da bulunmalı.Bu derste kişisel anlamda çok şey fark ettim:arkadaşının bir şeye ihtiyacı olduğunda hayır demek yerine evet diye bilmek ,paylaşmak,her şey bizim elimizde olamaz sen elinden geleni yap bütün fırsatları değerlendir her zaman bir ümit vardır Allah'a güven,öğrenci-öğretmen iletişimi çok önemli.
0 Yorum - Yorum Yaz


   Sevgili hocam bazı arkadaşlarımızın dediği gibi dersin işleniş biçimini ben de çok farklı buldum daha farklı şekilde düşünmüştüm ama sizin gibi değerli, işinde uzman bir hocamızdan istifade etmek beni fazlasıyla memnun etti inşallah siz de bizden memnun olmuşsunuzdur.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki ben de Kur'an Nedir? Kitabından çok şey öğrendim, artık bu soruya verilecek geniş çaplı cevaplarım olduğunu düşünüyorum . Hayatımı anlamlandıran yegane kaynağın Kur'an olduğunu ve Kur'anla hayatın nasıl anlamlandırılacağını efendimiz (s.a.v) in örnek yaşantısında aramam gerektiğini bir kez daha anladım. KEZBAN BOSTAN/İDKAB/2. ÖĞRENCİ NO:10040079
0 Yorum - Yorum Yaz


 

 

 

 

                   MEDİNE AKTAŞ//İDKABII 11040022

Tefsir  dersinde  öncelikle  söylemek istediğim  okumakla  zorunlu  olduğumuz  kitapların  bana  faydası  cok oldu.İlk  olarak  okuduğum ''Kur'an  Nedir?''  adlı  kitab ta  Hocamızın  da  sürekli  vurgulayarak  üzerinde  durduğu  şey  olan Kur'an'ın insanın  hayatını  anlamlandıran  kitap  olduğu  anlayışını  iyice  kavramış  oldum  Kur'an'ı  okuyup  üzerinde  düşünmeyi, düşünüp anlamayı, anlayıp  yaşamayı  ve  yaştmayı   ve  bunu  oku-düşün-anla-yaşa   tabiri  ile  zihnimize  yerleştirmiş  olduk. Diğer bir kitap olan  ''Kur'an'ın  Bütünlüğü  Üzerine ''  adlı  kitapta  da Kur'an'ı  Kerim'in  birbiri   içinde her  ayetin  her surenin nasıl  bir  bütünlük  içerisinde  kuşandığını   iyice  anlamış  oldum.Kur'anI  okurken okuduğumuz  bir  ayeti  tek  bir  anlam  içine  sığdırmamızın   yanlış  olduğunu, bütün ayetlerin bütün surelerin  bir  bütünlük  arzettiğini  anladım.

''Kur'an  ve  Hadis  İlimleri''  adlı  kitabın  da  beşinci  ve  altıncı  bölümlerini   okurken  de  önemli  tefsir  alimlerinden  birkaçı  hakkında  genel  bir  bilgi  sahibi  oldum .Bu  alimlerin   tefsir  kitapları  hakkında  az  da  olsa  bilgi  edindim, tefsir  çalışmalarını  yürütürken  ne  gibi  sıkıntılarla  karşılaştıklarını da  öğrenmiş  oldum. Bunun  dışında  Hz. Peygamber, Sahabe ve Tabiin  dönemi  tefsir  özellikleri  ve  Peygamberimizin  ilk tefsirci  olduğunu  fakat  Kur'an'ın  tamamını  tefsir  etmediğini  de  iyice  öğrenmiş  odum.Tefsir  kelimesin anlamını  mahiyetini,meal  ve  tercümeden  farkı  ve  tefsir  ile te'vil arasındaki fark  ve  benzerlik  hakkında bir şeyler  öğrendiğimi  düşünüyorum.Ayrıca  rivayet  ve  dirayet  tefsirleri  arasındaki  farkı  ve de rivayet  tefsirinin  aynı  zamanda  bir  dirayet  tefsiri  olduğu  gibi  önemli  bir  bilgiyi  de  hafızama  yerleştirmiş  oldum.

Son  olarak  derslerin  işlenilişi  hakkında  bir  iki  şey  söylemek  istiyorum  hocamızın  derste  kullandığı  dersi  slayttan  anlatma  yöntemi  benim  için  çok da  verimli  olmadığını  belirtmek  istiyorum bir buçuk  saat  gibi  uzun  bir  zaman  dilimi  içerisinde  kendimi  sürekli  derse  verip  odaklanamıyordum  çünkü  sürekli  aynı  yöntemin  kullanılması  dersi  çok  sıkıcı  bir  hale  getiriyordu ve belli  bir  zamandan sonra  kopukluk olup  dersi  anlayamıyordum. Tabi  bunları  söyleyerek Hocamızı  eleştirmek  gibi  bir  niyet  içerisinde  değilim  sadece  düşüncelerimi  belirtmek  istedim.Hocamızın  da  beni  anlayacağını  umuyorum.Bir  de açılan  web  sitesinde  yorumları  yazdıktan  sonra  yazıyı  silme  ve  düzeltebilme şansımızın  olmaması  biraz  kötü  oldu  çünkü  ben  yorumumu  gönderdikten   sonra  yazılarım  birbirine  girdi  ve  benim  onu  düzeltme  gibi  bir  şansım  olmadı  Hocamız  okurken eminim  anlamada  sıkıntı  yaşayacaktır  ama   sitedeki bu problemi  göz  önünde  bulundurarak  değerlendirmesini  yapacağını  umuyorum.....                                                         


0 Yorum - Yorum Yaz


Bu dönem içerisinde bir düz lise çıkışlı birisi olarak tefsir dersi beni baya zorladı. Bir çok konulara temas ettik ama bir türlü bağ kurmakta başarılı olamadım. Bana bu dersi anlamakta kolaylık sağlayacak bir unsurla karşılaşamadım. Bu tamamen benden kaynaklanmakta ve bu eksikliği derinden hissetmekteyim.
1 Yorum - Yorum Yaz


NURAY YEŞİLOĞLU/11040347-İDKAB-IITefsir dersini İmam Hatipteyken almıştım;fakat o günden bugüne pek bir şey kaldığını söyleyemem.Bu dersi alacağımızı duyduğumda Arapça’dan tercüme yaparak dersi işleyeceğimizi sanmıştım.Öyle olmasını çok isterdim.En azından sık sık okunan sureler için böyle bir çalışma içine girilebilirdi.Yine de dersin işlenişi güzeldi.Detaylardan hareketle bütünü göstermeye çalışmanız,hayatta çok boyutlu düşünmenin önemini anlatmanız Tefsir dersi adına başka bir boyut oluşturdu.Daha önce Kur’an’ı “Hayatı Anlamlandıran Kitap“ olarak düşünmemiştim;ama sayenizde Kur’an’ın bu işlevinin de farkına vardım.Okumuş olduğumuz “Kur’an Nedir?“ , “Kur’an’ın Bütünlüğü Üzerine“ ve İlitam ders kitaplarının tefsirle ilgili bölümlerini okutmanız kendi adıma çok yararlıydı.Ayrıca iyi ki  böyle bir site açıp bu kitaplarla ilgili özet istediniz.Yoksa bu kitapları ders dışında alıp okuyacağımızı – buna ben de dahil- sanmıyorum.(istisnalar kaideyi bozmaz. (: ) Dersinize ve biz öğrencilerinize vermiş olduğunuz değerden dolayı size çok teşekkür ediyorum. Hakkınızı helal edin!..

 


0 Yorum - Yorum Yaz


                                              KAZANIMLAR

Tefsir ilminin öneminden ne kadar bahsetsek azdır.Bizim bu derste gördüğümüz tefsirini temeli niteliğindeydi.Kur’anın nasıl tanımlanacağı, insan hayatıyla nasıl bütünleştirileceği, bütünün görülmesi gerektiği şüphesiz en temel konulardı.Benim bu dersten anladığım en önemli şey aslında herşeyin Kur’anı ne kadar hayatımıza kattığımızı ne kadar anlamlandırdığımızı göstermesidir.Bütün davranışlarımızda işimizde gücümüzde ortaya koyduğumuz eserlerde aslında Kur’anı ne kadar anlamlandırdığımızı gösteriyormuşuz meğer…


0 Yorum - Yorum Yaz


Öncelikle ben de tefsir dersini ilk defa aldığımı söylemek isterim.Kazanımlardan bahsedecek olursak kabaca, tefsir ilminin ne olduğu,amacını,nasıllığını,nedenliğini bir miktar öğrendim.Dersin bir döneme sığamayacağını anladım.Kuran nedir'in cevabının söylenenler olmadığını  gördüm.Ders adına beklentilerimin cevaplarına kısmi olarak ulaştım(anlamadım değil beklentilerim ölçüsünde).Ders oku,düşün,anla,yaşa'dan sonra biraz din kültürüne kaçtı.Hocamızın farklı bir metodu vardı klasik tefsircilerden ,o da tefsirin sadece kitaplardakini  değil de hayata yansıyan kısmını da bize öğretmekti belkide.Buraya şunu da eklemek isterim ,hocamız çok bilgiliydi fakat bunu bize pek yansıtamadı belki,dersin işleniş tarzında sıkıntı olsa gerek.Bu ilmin çekirdek dönemden günümüze geliş serüvenini gördük.Kazanım adına yazılacaklar aynı şeyler zaten uzatmaya gerek yok.Kişi farklı şeyler kazanmışsa bu derst artı onun idrakindendir.Dirayet rivayet meselesi.Kazanım da bir dirayet işidir.İdrake göre ya aynen ya da kabiliyeti ölçüsünde.Kazandıklarım belki sadece tefsirden değildir.....
0 Yorum - Yorum Yaz


YASEMİN ŞAHİN 11040447-İDKAB-2

Bu dönem tefsir dersinde Kur’an nedir? ve Kur’an’ın bütünlüğü üzerine kitaplarını okuduk.Kur’an’ın insanın hayatını anlamlandıran kitap olduğunu ve insan neye inanıyorsa hayatını ona göre anlamlandırdığını öğrendik.Kur’an’ın insandan oku,düşün, anla, yaşayı istediğini ve bunu en iyi peygamberlerin yaptığını ve peygamberlerin insanlara en iyi örnek olduğu üzerinde durduk.Peygamberimizin bize örnek olarak gösterdiği davranışlarını sünnet olarak tanımlıyoruz ve Peygamberimizin tebliğ, tebyin  görevlerinin olduğunu öğrendik.Tefsirin tanımını,tefsir tarihinin nasıl oluştuğunu ve tefsirin rivayet ,dirayet ve işari tefsir olarak gruplara ayrıldığını ve tefsire değinirken hadis sürecindende bahsettik.Müfessirin kim olduğunu ve bazı meşhur tefsircilerin hayatlarını öğrendik.Müslümanlıkta bilginin oluşmasına tefsir tarihi açısından inceledik ve bilginin bütün olarak yapısını inceledik.Kaynak ve yöntem açısından tefsiri inceledik.Dersimizde tefsir tarihi açısından geniş bilgi edindik.Başlangıçta dersin adını duyunca  surelerin tefsirini öğreneceğimizi bekliyordum ama şunu öğrendimki tefsir tarihini bilmeksizin sureleri tefsir etmenin doğru olmayacağının farkına vardım ama belki birkaç kısa surenin tefsiri yapılabilirdi.Siz değerli hocamıza tefsir konusunda bizi bilgilendirdiğiniz için şükranlarımı sunuyorum.


0 Yorum - Yorum Yaz

5.VE 6 ÜNİTE    17.05.2013

6. ÜNİTE

Mukatil B. Süleyman (699-767)

Tefsir iliminin önde gidenlerindedir. İlk fıkhi tefsirleren birini yapmıştır. Kur'an'ı baştan sona ayet sırasına göre tefsir etmişdir. Elimize ulaşan Fatiha- Nas tefsiridir. Arap dilinin inceliklerini öğretilmesinde büyük katkılar sağlamış, kelime bilgisi içeren el-Vücuh ve ve'n-Nezair isimli eseri vermiştir. Ayetleri izah ederken iraba başvurmuş, kendi irabına uygun olarak ayete mana vermiş.  Tefsirinde israliyata yer vermiştir. Bazı yerlerde sebebi nüzüle başvurmuşdur. 

İbn-i Kuteybe (828-889)

Bir çok alanda eserler vermiş bir alimdir. Hadis,fıkıh,kelam,tarih,dil,edebiyat ve şiir alanında kendini  yetiştirmişdir. Eebiyat, dil ve şiir'e ağırlık vermişdir. Kur'an' subjektik olarak yorumlayanlara filolojik deliller sunarak çürütmeye çalışmışdır. İbn-i kuteybe arap dilinin gramer yapısını girmemiş eserlerinde hadis ve isnat zinciri zikretmekten kaçınmışdır. Te'vilı Müşkilu'l Kur'an ve Garibü'l Kur'an adında iki eser vermiştir.

Taberi (838-923)

Zamanın ünlü alimlerinden fıkıh, hadis, kıraat, tarih, edebiyat dersleri almışlardır. Küfe, Basra, Rey, Mısır, Bağdat, Medine, Suriye gibi pek çok İslam ülkesinde bulunmuştur. Eserinin adı Camiu'l-Beyan an Te'vili Aye'l-Kur'andır. Rivayet tefsiri yapmış, ilklerdendir. Taberi kelime izahlarında kelime garip lafızlarında Arap dilinin inceliklerinde kullanmış ve şiiren faydalanmışdır. Tefsir alanındaki bütün rivayetleri toplamış tefsir ansiklobedesi oluştuurmuştur.

İbn Ebi Hatim (854-939)

Kur'an ve kıraat ilmi almıştır. Taberi gibi pek çok rivayetlerden faydalanmış ve kendinden sonraki alimlere kaynaklık etmiştir. Aklın hükmünü en aza indirmiş Naslardan hüküm çıkarmayı esas almıştır.

Ez-Zemahşeri (1075-1143)

Dil, Edebiyat,Mantık, Hadis, Kelam, Felsefe ve Arapça dersleri almış büyük bir müfessirdir. Zemahşeri ititakta Mu'tezile, amelde Hanefi ekolüne mensup bir Türktür. Tefsirinde dil ve belagat çalışmalrına önem vermiştir. Mu'tezile mezhebinde olduğu için tefsirinde objektif olamamamış bunun etkisinde kalmıştır. Tefsirinde soru-cevap içeren mantıki çalışmalara cevap vermiş, eğer şöyle dersen bende şöyle derim şeklinde açıklamalar yapmıştır. el-Keşşaf en önemli eseridir.

El-Kurtibi (?-1273)

endülüdte yaşamış Maliki mezhebine bağlı bir alimimizdir. Dil, Kıraat, edebiyat, fıkıh, hadis dersleri almışdır. Tefdiri Ahkamu'l-Kur'andır. Bu tefsiri ahkamu'l-Kur'anlar içinde sayanlarda olmuş çünkü Ahkam ağlıklı bir eserdir. Ancak El-Kurtibi Kur'an ayetlerine Hadis, Fıkıh, Akaid ve Kelam, Tarih ilmi açısından hemen her yönden inceleyen Tabii ilimler açısından da ayetleri tefsir etmeye çalışan bir alimdir.

Fahrussin Razi (1149 -1210)

Kelam, Fıkıh Usülü, Fıkıh, Tefsir, Edebi ilimler, Matematik, Fizik Kimya,Astronomi, Tıb gibi bir çok sahada söz sahibi olan bir alimdir. Derin bir Kelam alimidir bu yüzden tefsirinde akıl prensiplerini kullanarak Kur'an'a yöneltilen tenkitleri çürütmüş İslam inançlarını akıl ışığında savunmuştur. Eserinin adı Mafatihu'l Gayh'dır. Tefsirinde her sure bir kitap niteliğindeddir. Kitaplar bölümlere, Bablar meselelere, Meseleler 6 başlıga bölünmüşlerdir. Ayetler arasında münasebet kurarak nüzül sebeblerini kullanmış kelime tahlillerine yer vermiştir.

İbn Kesir (701-774)

Taberinden sonra en önemli  rivayet tefsiri alimidir. Tefsirinde kendi görüşlerine de yer vermiştir. İlk önce tefdir edeceği ayetleri açıklar daha sonra kısa bir özet vererek konuyla ilgili ayetleri sıralardır Kur'an'la Kur'an'ın tefsirinde önemli bir yer tutar.

Ebusuud (1490-1574)

Osmanlı Döneminde en uzun Şeyhülislam yapan kişidir. Halka olan vaazları toplayarak kitap haline getirilmiştir. Rivayetlerinin senetlerini kaldırdı, rivayeti tentik etmek zorlaştı, tenkit etmek kriter ortadan kaldırıldı.

İsmail Hakkı Bursevi (1653-1725)

Balkanlarda görev yapmış bir vaizdir. Fatiha-Nas tefsiri yaptı. Tefsirinde hem rivayet hem dirayet tekniğini kullanmıştır. İşari tefsir yapmışdır eserinin ası Ruhul-Beyandır.   


0 Yorum - Yorum Yaz

KAZANIMLARIM    18.05.2013

Öncelikle dersten ve kaynak metaryerlerden çok Sizin hayata bakışınız ve kişiliğiniz bende kalıcı izler bıraktı. Çalışkan, Başarılı, Azimli, Olumlu, Sürekli Araştıran, Yeniliklere açık oluşunuz gerçekten taktire şayan. iki çoçuklu bir ögrenci olarak böyle bir örneğe çok ihtiyacım vardı, Allah bana da Sizdeki öğrenme azminden bana da nasip eder inşallah. Tefsir dersindeki en önemli kazanımım Kur'an Nedirde Kur'an'ın  bir hayat kitabı olduğunu Kur'an'ın anlam bütünlüğünden Kur'an'ın araştırmaya açık olduğu kadar kendi içinde bir metodolojisi olan çok derin bir ilim olduğunu anladım. Kur'an tefsiri yapabilmek için derin bir Arapça dil bilgisine, Hadis, Fıkıh, Kelam,Mantık ilmine ihtiyacımız vardır. Ayrıca en öenmli şartlardan biri de objektif olamak ve Kur'an'nı kendi anlam bütünlüğü içinde değerlendirmektir.  Kaynaklar dahilinde  Tefsir ilmine dair genel bir bakış açısı oluşturmaya çalıştım. 

Rabia KARAKAYA

İDKAB-II / 08040175

Saygılar...      


0 Yorum - Yorum Yaz


 Kuran’ın ne olduğunu, bu konuya yabancı kimselere tam manasıyla nasıl anlatabileceğimi öğrendiğim gibi, öncelikle Kuran’ın ezberden uzak anlamını, gerçek mahiyetini kendim öğrendim. Buna göre Kuran sanıldığı gibi Allah’ın emir ve yasaklarını insanlara bildirmek amacıyla gönderilmiş bir kitap olmaktan uzak, asıl amacı insan hayatına anlam kazandırmaktır. Çünkü insan hayatına anlam kattığı derecede insanlık sıfatına nail olabilir. Kuran’da bunun farkında olarak hayatın anlamını keşfedememiş beşer olan insanı, ahlaki öğretilerle insan olma sıfatına eriştirmeyi amaçlamıştır.

 Kuran’ın insanı ön planda tuttuğunu, içerisinde yer alanların insan fıtratına uygun olduğunu biliyordum fakat bu kadar insan merkezli olduğunu, yalnızca insanın hayatını anlamlandırmak için gönderildiğini bu derste öğrendim.

 İnsanın Kuran’la hayatını nasıl anlamlandırabileceği yani nasıl bir yöntem (oku-düşün-anla-yaşa) kullanması gerektiğini, ve Kuran’la hayatını anlamlandıran somut bir kişilik olan; Peygamber (s.a.v) model alındığında hayatı anlamlandırma işinin daha kolay yapılabileceğini öğrendim.

 İnsanın doğası gereği bir anlam arayışı içerisinde olduğu, hayatına anlam vermenin onun için neden önemli olduğu ve anlamlandırılamamış bir hayatın insanın yaşamına mal olabileceğini öğrendim. Hayatını anlamlandırabilen bir kimse fıtri yeteneklerini keşfetmiş olur ve hayatındaki problemlerle başa çıkabilecek bir yetenek kazanır. Hayatını anlamlandıramayan bir kimsede ise hayat yük olmaya başlar ve anlık hazlara yönelme durumu gözlenir.

 Müslümanların Kuran’ı tefsir etmesi mekanlarında da mevcuttur. Yapılan camilerde Kuran’ın tefsiri görülebilir. Bunu yanında evlerdeki levhalar, dükkanlardaki levhalar vs. de Kuran tefsirini içerir.

 


0 Yorum - Yorum Yaz


 14 Haftalık uzun bir süreçte bize kazandırdıklarınızdan öğretme amaçlı çalışmalarınzdan araştırmaya ve beyin fırtınası yapmaya yönelik çalışmalarınızdan bu ve bir çok konuda ki kazanımlarımdan dolayı size teşekkür ediyorum. 
  Tefsiri alışılagelmişin dışında bir tarzda gördük klasik tefsir yorumu yaparak değil de farklı tarzda değişik dökümanlara sohbetlerle bilgilere ulaştık.  daha kalıcı ve etkili olduğunu düşünüyorum bu yöntemin. bizlere yararı ve etkisi diğer yöntemlerden daha çok. bir ayeti yormlamayı hangi açılardan nasıl bakmamız gerektiğini ögrendik... hakkınızı helal edin şükranlarımı sunuyorum bu kazanımlarımdan dolayı ... sağolun...
0 Yorum - Yorum Yaz


RAMAZAN ÖZÇELİK 11040425 İDKABÖ/2

@İlk insan ve peygamber olan Hz. Adem'den, son peygamber olan Hz. Muhammed(sav)'e kadar gelen bütüm peygamberler Tevhid inancını yani Allah'ın Bir olduğunu söylemişlerdir.

@Kur'an-ı Kerim'in sadece kutsal kitabımız olmasının yanında ''OKU, DÜŞÜN, ANLA, YAŞA'' prensibi ile hayatımaza uygulanması gerekir.Ben de naçizane buraya bir şey ekleyerek daha iyi olacağını düşündüm;''OKU, DÜŞÜN, ANLA, YAŞA ve YAŞAT''.

Bunlar en büyük kazanımlarım, bunların yanında yazamadığım benim içim önemli olan kazanımlarım olduğunu düşünüyorum sizden ve dersinizden.

Burada sizden istediğim rica ve görüşler bulunuyor kazanımların dışında.

@Hocam sizin derin bir iminiz var bunu da dersinizi alarak gördük fakat, dersi işlerken slayt arasında bilgileri vermeniz bu bilgileri sönük bırakıyor bana göre.Bu bilgileri bilgisayar ve slayt açık değilken verin.Bu, üniversiteye geldiğimden bu yana gördüğüm bi eksiklik hocalarda öğrenciye kendisinden, ilminden bir şey vermiyor sürekli bilgisayar açık dersi slayttan işliyor.Bu yüzden en başta slayttan ve dersi slaytla işleyen hocalardan soğudum.Sizden ricam bundan sonraki derslerinizde slaytı daha az kullanıp, derin ilminizi ve tecrübe ettiğiniz bilgileri öğrencilerinize slayt kapalı iken anlatmanız.Bunun da daha yararlı olacağını düşünüyorum öğrenciler açısından.

Son kısımda yazdıklarımla amacım kesinlikle sizi eleştirmek değil, dersin öğrenciler açısından daha iyi ve verimli olacağını düşündüğüm görüşlerimi yazmak istedim.Her şeye rağmen sizle geçen derslerimizin benim ve arkadaşlarım açısından verimli olduğunu düşünüyorum.Hakkınızı helal edin, Allah'a ısmarladık...


0 Yorum - Yorum Yaz


KAZANIMLARIM
Tefsir dersi için yaptığım bu çalışmadan ve gördüğüm derslerden sonra tefsir ile ilgili bilmediğim pek çok şey öğrendim. Tefsir konularını oturtacak bir temel oluşturdum. Önceden tefsir dendiğinde aklımda gelen bilgiler yerine şimdi doğruluğundan emin olduğum eskisinden daha fazla bilgi var.
Önemli tefsir kaynaklarını ve meşhur müfessirleri öğrendim. Hangi kaynakların hangi düşünceyle yazıldıkları, müfessirlerin hayatları hakkında bilgiler edindim. Ayrıca tefsirlerin çeşitlerini, eski ve yeni dönem tefsirlerin hangi düşüncelerle yazıldıklarını öğrendim. Önemli müfessirlerin hangi ortamda ve hangi düşüncelerle büyüdüklerini ve tefsirlerini yazarken hangi noktalara dikkat ettiklerini, kendilerini hangi alanda daha çok geliştirdiklerini öğrendim.
"Kur'ân Nedir?" kitabıyla ise hayatımı nasıl anlamlandıracağımı, Kur'ân okurken Kur'ân'ı her yönüyle değerlendirmemin daha sağlam ve doğru olduğunu öğrendim. İnsanın hayatını anlamlandırması için önce kendini İslam'a ve Allah'a açmalıdır. Kur'ân'ı anlama da bu sayede gerçekleşir.
"Kur'ân'ın Bütünlüğü Üzerine" kitabından da Kur'ân'ı hem okurken hem de incelerken bütününe bakmanın daha güvenilir sonuçlar verdiğini ve bir ayet anlaşılmadığında siyak-sibak çerçevesinde incelenmesi gerektiğini, Kur'ân'ın tefsirinin en iyi yine Kur'ân'la yapıldığını fark ettim.
0 Yorum - Yorum Yaz
Ders Malzemeleri
Lütfen Kopyalamayınız!
2021-2022 Arşivi
2020-2021 Arşivi
2019-2020 Arşivi
2018-2019 Arşivi
2017-2018 Arşivi
2016-2017 Arşivi
2015-2016 Arşivi
2014-2015 Arşivi
2013-2014 Arşivi